szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Borvíz útja elnevezésű turisztikai program teljes kudarcához vezethet, hogy a tervet vezető cég jelentős összeggel tartozik a kivitelező vállalatnak - írja a Krónika című napilap keddi számában.

Sikkasztásért perelhetik be a Borvíz útja elnevezésű turisztikai terv vezető céget, és ennek következtében befulladhat a székelyföldi ásványvízforrásokat és fürdőhelyeket összekapcsoló program. A tavasszal elkezdett programmal 13 székelyföldi település gyógyfürdőkultúráját kívánják feléleszteni. Az eredeti tervek szerint a Kovászna és Hargita megye önkormányzata által közösen tervezett fejlesztési program 65 százalékának már az idén meg kellene valósulnia. 
   
A programban részt vevő fürdőhelyeket márciusban kijelölték, azóta azonban teljesen leállt a munka. A késlekedés oka, hogy a projektvezető felvette ugyan a munkálatok elkezdésére kiutalt előleget, de a pénzt nem utalta tovább a kivitelezőnek. A program megvalósítását két cégre bízták: a temesvári Confort Rt. a projektvezető, míg a magyarországi Betonút Rt. a kivitelező. 
   
A román fejlesztési minisztérium a 10,5 millió eurós (2,8 milliárd forint) beruházás 15 százalékát, 1,5 millió eurót már hónapokkal korábban kifizette a temesvári cégnek, az viszont nem utalta tovább a pénzt a magyarországi vállalatnak.
   
A lap információi szerint a Kovászna megyei önkormányzat vezetőit már aggasztja a program sorsa, ezért szerdán küldöttség utazik a Confort cég temesvári székhelyére, ahol magyarázatot kérnek a késlekedés okára, és biztosítékot arra, hogy a pénzt átutalják a magyarországi cégnek, hogy a beruházás megvalósítása elindulhasson. Amennyiben nem győződnek meg arról, hogy a román fejlesztési minisztérium által kiutalt előleget a projektvezető továbbadja a kivitelezőnek, sikkasztásért beperelik a temesvári céget.
   
Ennek az eljárásnak az a veszélye, hogy meghiúsulhat a Borvíz útja program. Ha a projektvezetővel  felbontják a szerződést, új közbeszerzést már nem lehet kiírni a megvalósításra. A temesvári céggel kötött szerződés értelmében a munkálatokat 18 hónap alatt kell befejezni. Ebből nyolc már eltelt, de feszes ütemben még behozható a késés - írja a Krónika.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyen készít fel az érettségire az ismert matektanár

Ingyen készít fel az érettségire az ismert matektanár

Seres: Előjogok – az új normális

Seres: Előjogok – az új normális

Már a főváros utcáin tesztelik az új Bubikat

Már a főváros utcáin tesztelik az új Bubikat