szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miroslav Kusy neves szlovák politológus szerint az autonómia legitim eszköze annak, hogy egy nemzeti kisebbség biztosítva érezhesse a jövőjét.

"... az autonómia egy teljesen legitim eszköz és igény egy kisebbség számára, ha az úgy érzi, az adott körülmények között nem tudja biztosítani megmaradását, vagy megvalósítani az európai normákkal összhangban lévő törekvéseit. Nem csak Európában, hanem világszerte számos pozitív példát említhetünk arra, hogy az autonómia nemcsak a kisebbség számára lehet előnyös, hanem a többséghez tartozóknak is" – jelentette ki Kusy a Szabad Újság című szlovákiai magyar hetilap legújabb számában közölt interjújában. Hozzátette: Dél-Tirol a legjobb példája annak, hogy az autonómia megoldhatja a létező feszültségeket.

Véleménye szerint "az autonómia pontosan a szlovákok és a magyarok közötti feszültségek oldódását segítené elő. De Szlovákiában ezt nem értik, és általános hisztériát keltettek az autonómia fogalma körül".

Arra a kérdésre válaszolva, hogy miért hördül fel a szlovák koalíció és ellenzék is egyaránt, ha a magyarok autonómiát emlegetnek, Kusy azt felelte: "Mert komplexusaik vannak. Ez egyrészt abból eredhet, hogy az önálló Szlovákia fiatal ország, és politikai vezetői még nem érzik teljesen biztosítottnak megmaradását. Ezért is lehet, hogy az egyetlen közös pont, amelyben mind a szlovák kormánykoalíció, mind az ellenzék meg tud egyezni, az a magyarokkal szembeni fellépés."

A magyar-szlovák viszony megromlásával kapcsolatban úgy véli, hogy a "magyar kártya" előhúzása Szlovákiában összefüggésben van a jövő évi magyarországi és szlovákiai parlamenti választásokkal. "Választások előtt állunk mi is. Szlovákiában szokás ilyenkor a magyar kártyához nyúlni, ami a szavazatszerzés egyik olcsó módszere. Elővesznek mindent, amit tudnak, és ezt Orbán Viktorral is megteszik. Én úgy gondolom, ha a Fidesz legitim választásokon győz, akkor mindenkinek, tetszik vagy nem tetszik, el kell fogadnia, hogy Orbán Viktor a miniszterelnök" – vélekedett a politológus.

Szerinte a szlovák állami vezetőktől méltatlan a vele történő ijesztgetés, hiszen, már volt miniszterelnök, és a szlovák–magyar viszony alakulása terén akkor rendben mentek a dolgok. "Orbán Viktorra is érvényes, amit az előbb a Magyar Koalíció Pártjával kapcsolatba mondtam, ellenzékbe került, és egy ellenzéki pártelnöki retorikát használ, de ha miniszterelnök lesz, akkor ezen is bizonyára változtatnia kell" – húzta alá Kusy.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány száz lélegeztetőgépet adott a vajdasági magyaroknak

A kormány száz lélegeztetőgépet adott a vajdasági magyaroknak

WHO-igazgató: A védőoltások nem tüntetik el teljesen a koronavírust

WHO-igazgató: A védőoltások nem tüntetik el teljesen a koronavírust

 Kell-e szégyenkezned, ha nácik voltak a felmenőid?

Kell-e szégyenkezned, ha nácik voltak a felmenőid?