szerző:
hvg.hu

A német adócsalási botrányban érintettek adóvétségének értéke német lapok szerint a korábban becsültnél jóval magasabb lehet. Az üggyel kapcsolatban szópárbaj indult Svájc és Németország között, miközben kutatják, honnan lophatták el a svájci banki adatokat. Már más országok is kíváncsiak, vajon csak német adócsalók vannak-e a listán.

Az illetékes hatóságokra hivatkozva az újság csütörtökön arról számolt be, hogy a szóban forgó összeg jóval meghaladhatja a szakértők által becsült 100 millió eurót. Ezzel egy időben a Handelsblatt című lap az közölte, hogy hamarosan megtörténhet annak az 1500 németországi adócsaló banki adatait tartalmazó DVD-nek a megvásárlása, amelyet egy informátor ajánlott fel Németországnak 2,5 millió euróért.

Wolfgang Schäuble német külügyminiszter
bejelenti: Németország megveszi a DVD-t
© MTI
A hatóságok szerint Németország történetének talán legnagyobb adócsalási botrányáról lehet szó, amely méreteit tekintve "megelőzheti" a két évvel ezelőtti, hasonló ügyet. Akkor mintegy 700, liechtensteini bankszámláikon adócsalást elkövető német állampolgárt lepleztek le ugyancsak egy informátortól megvett, lopott adatok megszerzése révén. Az akkori botrányban több külföldi ország is érintett volt, a mostani kapcsán a hírek szerint Ausztria, Belgium és Hollandia mutatott előzetes érdeklődést.

Honnan lophatták az adatokat?

A Süddetsche Zeitung értesülése szerint a mostani ügy mind az 1500 érintettje a zürichi Credit Suisse bankban rendelkezik számlával. Az elkövetett adócsalások több évre nyúlnak vissza, és - mint a lap által idézett illetékesek állították - a korábban becsült 100 millió eurót messze meghaladó összegről lehet szó. 

Az idézett források a zürichi pénzintézet belső dokumentumaira hivatkoztak, amelyek utaltak arra is: a banknak a múltban is többségében olyan ügyfelei voltak, akik elhelyezett betéteik után egyáltalán nem vagy csak részben fizettek adót. A szóban forgó ügyfelek csak rendkívül ritkán léptek kapcsolatba a pénzintézettel, mert ily módon is mérsékelni kívánták az esetleges lelepleződés veszélyét, a diszkréció, illetve a banktitok számukra megbízható védelmet jelentett.

Urs Rohner, a Credit Suisse alelnöke szerint azonban eddig semmi jel nem utal arra, hogy a lopott adatok a pénzintézettől származnának - tette közzé a Reuters csütörtökön. A zürichi bankot 1856-ban alapították. Több mint 50  országban rendelkezik képviselettel, alkalmazottainak száma meghaladja az 50 ezret és évek óta minden esztendőben tetemes nyereségre tett szert. A Handelsblatt szerint az adóhatóságok a legrövidebb időn belül - talán még csütörtökön - zöld jelzést adnak az állítólagos kulcsbizonyítéknak számító DVD megvásárlásához.

Erősödő svájci-német feszültség (Oldaltörés)

Adócsalók, jelentkezzetek!
Önkéntes jelentkezésre szólította fel a svájci bankszámlát fenntartó német adócsalókat Németország pénzügyminisztere. Az adójogi szabályok szerint a büntetőjogi felelősségre vonás elkerülését biztosító, úgynevezett önfeljelentést lehet tenni mindaddig, amíg az érintett személyről a hatóság nem állapította meg adócsalás vétségét.

Rohner szerint egyébként Svájcnak meg kell védenie magát abban a vitában, amely az alpesi ország és legnagyobb szomszédja, Németországgal között folyik a banktitkokat védő svájcui szabályozás és törvények miatt. Ezek Németország - és más nyugat-európai országok szerint - ugyanis az adócsalókat védik.

A svájci kormány szerdán elítélte Németország szándékát, hogy megvásárolja a német adócsalókról svájci bankokból lopott adatokat. "A szövetségi tanács (kormány) elítéli az adatok ilyen módon történő megszerzését" - jelentette ki Hans Rudolf Merz pénzügyminiszter, aki azt mondta, hogy meglepte Berlin előző napi döntése. Merz előre elzárkózott az elől, hogy az ilyen adatokra hivatkozó kérelmekre válaszul információt adjanak ki a svájci hatóságok, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy országa párbeszédre törekszik, mert az érdekei ezt diktálják. "El kell kerülni az ügy kiterjedését" - jelentette ki.

"Nyilvánvaló, hogy az ilyen lopás bűncselekmény. Svájc emiatt sem most, sem a jövőben nem nyújt segítséget az ilyen ügyekben" - mondta a pénzügyminiszter, de közölte, hogy szeretnék folytatni a tárgyalásokat Németországgal egy új megállapodásról a kettős adóztatás elkerüléséről.

Németország mellett már más országok, Hollandia, Ausztria és Belgium is érdeklődést mutatott az ellopott adaokt iránt, mert elképzelhetőnek tartják, hogy országukból származó adócsaló is szerepelhet a listán.  Sok európai kormány számára nagyon fontos a külföldi bankokban elrejtett jövedelmek feltárása, miután sok százmilliárd eurót fordítottak a bankrendszer megsegítésére a pénzügyi világválság miatt.

 

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
2,8 millió forint tao-pénzt költött egy új sportolóra az Orbán-kormány

2,8 millió forint tao-pénzt költött egy új sportolóra az Orbán-kormány

Ha ezt az apró chipet tényleg behelyezik az agyunkba, az sok mindent megváltoztathat

Ha ezt az apró chipet tényleg behelyezik az agyunkba, az sok mindent megváltoztathat

A megkéselt tanárnő megbocsát diákjának

A megkéselt tanárnő megbocsát diákjának

Több ember megsérült egy balesetben a 44-es főúton, teljes útzár

Több ember megsérült egy balesetben a 44-es főúton, teljes útzár

Egyetlen nap alatt közel 3500 esetben riasztották a mentőket

Egyetlen nap alatt közel 3500 esetben riasztották a mentőket

A spanyol Big Brother versenyzője állítja, megerőszakolták a műsorban

A spanyol Big Brother versenyzője állítja, megerőszakolták a műsorban