szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Míg a modern építészet hívei „színpadi díszletnek” tartják azt a kétezer lelkes kísérleti mintavárost, amelyet Károly walesi herceg tervei alapján, saját telkein építenek, az itt élők és a közvélemény nagyobbik része támogatja a fejlesztést. A munkák 2025-re tervezett befejezése után több mint ötezren élhetnek majd a hercegi "álomvárosban". A Budapestre készülő brit trónörökös birtokán jártunk.

A márciusi napsütés kicsalogatta az első veteményezőket a délnyugat-angliai Poundbury zsebkendőnyi kertjeibe, a helyi csokoládégyár apró mintaboltjában is nagy a nyüzsgés, és a jó időnek köszönhetően a kisváros központjában működő pub teraszán is felpezsdült az élet. A kétezer lelkes településen, amely hivatalosan a szomszédos Dorchesterhez tartozik, szinte tökéletes az idill – amelyet csak még jobban erősít a kacskaringós kis utcák, a kandeláberekkel és fákkal szegélyezett parkok és a helyi hagyományok szerint szorosan egymás mellé épült, többemeletes lakóházak történelmi hangulata.

Új épületek régi stílusban
©
Jótékonysági szervezetek
A brit trónörökös a húsz különféle jótékonysági szervezetet tömörítő Prince’s Charities alapítványon keresztül évente több mint 100 millió fontnyi adományt gyűjt össze, amelyet a környezetvédelemtől, illetve a kulturális örökség védelmétől kezdve a fiatal vállalkozók és hátrányos helyzetű tinédzserek támogatásán át az oktatási és egészségügyi programokig számos területen hasznosít. Magyarországon többek között az Életpálya Alapítvány fiatal vállalkozókat segítő programját támogatja 2000 óta a Youth Business International szervezeten keresztül, illetve szakmai kapcsolatot alakított ki a magyar és külföldi cégek vezetőit tömörítő non-profit szervezettel, a Hungarian Business Leaders Forummal (HBLF).

A látszat azonban csal: nem egy több száz éves kisvárosban, hanem egy kísérleti mintavárosban járunk. Poundbury helyét kevesebb mint 20 évvel ezelőtt még szántóföldek foglalták el, az ódon hangulatú házak pedig kivétel nélkül 1993 után épültek. A város létrehozásának ötlete Károly walesi hercegtől származik, aki a környezetvédelem, az organikus gazdálkodás és a hátrányos helyzetű fiatalok támogatása mellett az épített környezet örökségeinek megóvását is szívügyének tekinti.

Új urbanizmus régi hagyományokkal

A cornwalli hercegi birtok területén fekvő település alaprajzát Károly elgondolása alapján a svájci Leon Krier építész, az új urbanizmus egyik kulcsfigurája rajzolta meg 1989-ben, ennek alapján a 150 hektáros területen már több száz lakás, középület és termelőüzem épült fel. A város a tervek szerint a következő években tovább növekszik majd, a munkák 2025-re tervezett befejezése után a lakosság száma hozzávetőleg ötezerre, a lakóingatlanok száma pedig 2200-ra növekszik.

A kísérleti város létrehozásával a trónörökös annak a második világháború után kialakult brit várostervezési gyakorlatnak próbál alternatívát teremteni, amely az uniformizált, tömegtermelésben előállított anyagokat használó külvárosi lakónegyedek létrejöttéhez vezetett – avat be a részletekbe a fejlesztési programvezetője, Simon Conibear birtokigazgató. E városrészek kialakításánál szerinte a tervezőket leginkább az autóhasználat megkönnyítése vezérli, az egymástól távol álló épületek között az autóutak, parkolóhelyek és garázsok foglalják el a központi szerepet.

Tovább bővül 2025-ig
©
Alig 20 éve épült
©

Ezzel szemben a Londontól háromórás autóútra fekvő Poundbury-t inkább „gyalogos” városnak tervezték, a garázsokat a lakóépületek mögött alakították ki, a szűk és kacskaringós utcák közepére pedig fákat ültettek. A több lépésben, minőségi elvárások alapján kiválasztott ingatlanfejlesztők pedig szigorú, minden részletre kiterjedő szabályok szerint, helyi alapanyagok felhasználásával építkezhetnek a városban. De nemcsak lakóépületek, hanem a csokoládégyár mellett több mást termelőüzem és irodaház is helyet kapott a településen.

Társadalmi, környezetvédelmi célok

Poundbury-t nem csak építészeti, hanem társadalmi és környezetvédelmi szempontból is követendő példának szánják: az arra rászorulók a lakóházak 35 százalékát szociális alapon, az egyébként itt átlagosnak számító heti 200-300 fontos bérleti díj helyett hozzávetőleg 70 fontért bérelhetik. A szociális alapon kiadott lakások itt nem különülnek el a többi ingatlantól, ezzel próbálják elkerülni a „gettósodást”. A fenntarthatóság jegyében több, környezetbarát fűtési rendszerrel ellátott ökoházat is kialakítottak, a jövőben pedig egy biogázzal üzemelő hő- és áramtermelő központot állítanak üzembe a városban.

A mindenkori walesi herceg birtokához tartozó földterületek eladásából származó bevételt a törvény szerint ugyan vissza kell forgatni a birtokokba, de a befektetésekből származó éves bevétel Károly vagyonát gyarapítja. Igaz, a herceg – akinek a királyi családban egyedüliként saját bevételei vannak – az így befolyó összegek döntő többségét több mint húsz jótékonysági alapjának tevékenységeire fordítja.

Simon Conibear szerint a földterületek iránti kereslet töretlen az ingatlanfejlesztők részéről, akik egy itt felépülő három hálószobás családi házért akár 300 ezer fontot is elkérhetnek. Poundbury népszerűsége az átlagos telekárakon is megmutatkozik, amelyek a program kezdete óta hozzávetőleg a tízszeresükre emelkedtek – teszi hozzá.

Károly herceg kísérleti városát sok építész kritizálja, szerintük a bájos házak sorozata ugyanis nem több mint egy színes „színpadi díszlet”. Viszont az itt élők – és általában a közvélemény – támogatja a fejlesztést. Az Oxford Brooks University 2004-es felmérése szerint az itt élők 86 százaléka jó döntésnek tartja, hogy a városba költözött és 85 százalékuk szerint a település megtörte a „karakter nélküli” modern városfejlesztések formáját.

David Wilson, a Home Farm vezetője
©

Bár az itteni ingatlanárak 5-10 százalékkal magasabbak, mint a környező településeken – ami hozzájárult ahhoz is, hogy az itt élők hozzávetőleg 40 százaléka tehetős nyugdíjas – a birtokigazgató szerint Poundbury fényes jövő elé néz. Nagy-Britannia más területein is hasonló fejlesztések indultak, a program pedig bekerült a kormány által is javasolt legjobb építési gyakorlatok közé.

Körúton Kelet-Európában
Károly herceg a Prince's Trust március 1-jei díjátadóján
©

A walesi herceg március 17-e és 20-a között látogat Magyarországra Sólyom László köztársasági elnök meghívására. A vizit része annak a kelet-európai körútnak, amelynek során a trónörökös Lengyelországba és Csehországba is ellátogat. A herceget elkíséri felesége, Kamilla cornwalli hercegnő is. A körút kiemelt témái az éghajlatváltozás, a környezetvédelem, a kulturális örökségvédelem, a tudás alapú gazdaság, az esélyegyenlőség, a kultúra és a fiatalok foglalkoztatási lehetőségei lesznek. Károly walesi herceg idáig háromszor – 1990-ben, 1994-ben, majd 2000-ben – vett részt hivatalos magyarországi látogatáson. Cornwall hercegnője először érkezik Magyarországra. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Shake

Már 56 éve a trónra vár Károly herceg

A brit trónörökös pénteken ünnepelte 60. születésnapját, de hiába is várta, hogy megkapja esetleg ajándékba a koronát, az anyukája élvezi a királynői állást, nem kívánja feladni, amíg él.

MTI Világ

Károly herceg: "Utálom ezeket a rohadt újságírókat..."

A brit trónörökös utálja a sajtót, és efelől - tekintve, hogy a bulvárlapok az utóbbi évtizedben mit műveltek vele és családjával - eddig sem volt senkinek kétsége, most azonban Károly herceg példátlanul egyértelmű, tömör kifejezésekkel és személyesen küldte el melegebb égtájakra az őt faggató riportereket.

hvg.hu Shake

Károly herceg neje igényességben már túltesz a királynőn

Camillát a napokban engedték ki a King Edward VII Kórházból. Úgy tűnik túl van a nőgyógyászati műtétjével járó megpróbáltatásokon, kétséges azonban, hogy a kórházi személyzet valaha kiheveri a hercegné ott tartózkodását.

MTI Világ

Camilla is elkíséri Magyarországra Károly herceget

Sólyom László köztársasági elnök meghívására Magyarországra látogat március 17-e és 20-a között Károly, Wales hercege, aki Lengyelországba és a Cseh Köztársaságba is ellátogat - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal csütörtökön.