szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két gyújtogató a Duna mentén címmel kommentárt közölt szerdán az állampolgársági törvény módosításáról a bécsi Die Presse.

A konzervatív osztrák lap szerint a kettős állampolgárság bevezetésével Orbán Viktor csak bátorítja a "baloldali populista" Robert Fico szlovák miniszterelnököt.

"Az ember azt gondolná, hogy Magyarország erős emberének, Orbán Viktornak van elég más gondja" - fogalmazott a szerző, Burkhard Bischof. Amilyen katasztrofálisnak festette le a szocialisták által hátrahagyott szociális és gazdasági örökséget, nagy buzgalommal kellene munkálkodnia az ország talpra állítását célzó reformterveken. De a jelek szerint egyedül az állampolgársági törvény módosításán dolgozott, amely így lehetővé tenné a szomszédos országokban élő összes magyar nemzetiségűnek a magyar állampolgárság megadását - írta.

Az ilyen kettős állampolgárság gyakorlata már sok esetben szült rossz vért, például a Dél-Oszétiában vagy Abháziában kiállított orosz útlevelek - vélekedett a szerző. Nézete szerint rossz vért szül Magyarország szomszédainak körében is, noha Budapest kitartóan állítja, hogy csak Szlovákia csinál problémát belőle, s hogy Romániában, Szerbiában, Ukrajnában vagy Ausztriában nincsenek, vagy alig vannak fenntartások.

Még ha így volna is, Orbán Viktor nagyon jól tudja, milyen hiperkényes téma a szlovákiai magyar kisebbség kérdése, s hogy Szlovákiában júniusban választások lesznek. Az ottani nacionalisták a magyar témával akarnak pontokat szerezni a választóknál, a baloldali populista Robert Fico éppúgy, mint a "magyarfaló" Ján Slota. Vajon Orbán kettejükkel együtt folyamatosan napirenden akarja tartani a szomszédságvitát, hogy mindnyájan elterelhessék a figyelmet az igazi problémáktól? - tette fel a kérdést a Die Presse.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Itthon

Elsöprő többséggel elfogadták a kettős állampolgárságról szóló törvényt

Elfogadta az Országgyűlés szerdán a magyar állampolgárságról szóló törvényt módosító javaslatot, amely biztosítja a határon túli magyarok számára, hogy egyszerűbben és kedvezményesen szerezhessék meg a magyar állampolgárságot. Az új szabályok már nem követelik a magyarországi megélhetést és lakást, az alkotmányos alapismeretek vizsgát, és azt sem, hogy magyar nemzetiségűnek vallja magát a honosítást kérő.

Minden eddiginél többe, 6,9 milliárdba került, hogy Mark Zuckerberg biztonságban legyen a járvány első évében

Minden eddiginél többe, 6,9 milliárdba került, hogy Mark Zuckerberg biztonságban legyen a járvány első évében

Gimnáziumi tanárok állnak ki az iskolanyitás miatt aggódó kollégáik mellett

Gimnáziumi tanárok állnak ki az iskolanyitás miatt aggódó kollégáik mellett

Tízen ünnepeltek meg egy születésnapot, mindenki elkapta a koronavírust és ketten meghaltak

Tízen ünnepeltek meg egy születésnapot, mindenki elkapta a koronavírust és ketten meghaltak