szerző:
MTI / hvg.hu

Robert Fico eddigi miniszterelnök pártja, a Smer nyerte a szlovákiai választást, de az ellenzék került többségbe. Bár Fico szeretne kormányt alakítani, és az államfő megbízást is ad neki, ez aligha sikerül, mert az oppozíció összefogott, és azt nyilatkozta: nem tárgyalnak a jelenlegi kományfővel. Így várhatóan ellenzéki kormány alakul majd, feltehetően a Bugár Béla vezette Híd-Most párt részvételével. Ugyanakkor a másik magyar párt, az MKP kibukott a pozsonyi parlamentből, vezetősége pedig már le is mondott.

A szlovák statisztikai hivatal szavazatszámlálásának eredménye alapján a 150 tagú pozsonyi törvényhozásba hat párt került be, köztük két újonc: a Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint a Híd, amely magyar-szlovák polgári pártként határozza meg magát. Ugyanakkor két eddigi parlamenti párt megbukott: a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS), amelyet Vladimir Meciar irányított. Egyiküknek sem sikerült átlépni a bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt. A magyarokat (már csak részben) tömörítő MKP elnöksége vasárnap délelőtt máris bejelentette lemondását.

A pártok nem hivatalos végeredménye a következő: a kormányzó, Fico-féle Smer 34,79 százalék (62 mandátum), Szlovák Demokratikus és Keresztény Koalíció (SDKU) 15,42 százalék (28 mandátum), az SKDU-val szövetségre lépő, újonnan létrejött SaS 12,14 százalék (22 mandátum), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 8,52 százalék (15 mandátum), a Bugár-féle Híd 8,12 százalék (14 mandátum) és a Slota-féle Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,07 százalék (9 mandátum).

Két új pozsonyi parlamenti párt vezetője örül: Bugár Béla (Híd-Most) és Richard Sulík (SaS)
©

A HZDS 4,32 százalékot, az MKP pedig 4,33 százalékot szerzett. A két jelenlegi koalíciós párt (Smer és a SNS, vagyis Ficóék és Slotáék) és a négy ellenzéki párt (SDKU, SaS, KDH, Híd) között a mandátumok megoszlása 71-79 az ellenzék javára. A választási részvétel 58,83 százalék volt, magasabb volt, mint 2006-ban, amikor az arra jogosultak 54,67 százaléka járult az urnákhoz.

Fico elégedett, de az ellenzék nem tárgyal vele

Robert Fico szlovák kormányfő, a Smer elnöke "abszolút elégedett" pártja 35 százalék körüli parlamenti választási eredményével, s kész elfogadni az államfőtől a kormányalakítási megbízatást. A mostani választási eredmény hat százalékkal jobb, mint 2006-ban.

"Abszolút elégedett vagyok. Álmomban sem számoltam ilyen eredménnyel. Ez feljogosít minket arra, hogy az elnök úr elé álljunk, és hogy elfogadjunk egy kormányalakítási megbízatást a következő négy évre" - jelentette ki Fico a választás végeredményének ismeretében vasárnap reggel. Azt mondta, minden párttal tárgyalni akar, de előnyben részesítené a kétpárti koalíciót. Mindezek ellenére nem zárta ki, hogy a Smer ellenzékbe vonul, ha a mai ellenzéki pártok megegyeznek egy közös kormányban. Az államfő, Ivan Gasparovic egyébként már bejelentette, hogy Ficónak ad kormányalakítási megbízást.

Az ellenzéki pártok egyaránt jelezték: nem kívánnak tárgyalni a Smerrel, s még a nap folyamán megkezdik az egyeztetéseket egy jobbközép kormány felállításának lehetőségeiről.

Fico felkészült a bukásra

Az első, a Smer számára kedvezőtlen exit poll-eredmények nyilvánosságra hozásakor a Smer székházába érkezett Fico kijelentette: készen áll a kormányalakításra, és az ellenzéki szerepre is - mindez a pozsonyi Új Szó internetes oldalán olvasható.

A SME liberális pozsonyi lap internetes verziójának videóján Jan Slota is megszólalt, aki attól tartott, hogy a magyarok Szlovákia déli részén autonómiát akarnak majd, illetve, hogy ha kormányra kerülnének, akkor ez a terv meg is valósulhat. Slota szerint az exit-pollok eredménye "nagy veszteség Szlovákia számára", és ő maga "véres könnyeket hullat" a szlovákokért.

Berényi szerint nagyon rossz eredményt ért el az MKP

Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökhelyettese elismerte, hogy az MKP nagyon rossz eredményt ért el a szlovákiai parlamenti választásokon - írta vasárnapra virradóra a Bumm.sk hírportál.

A politikus nem zárta ki, hogy az MKP nem kerül be a parlamentbe. "Gratulálunk a Hídnak, nagy felelősség nyugszik a vállukon" – mondta Bugár Béla pártjával kapcsolatban Berényi. (A Híd nevű tömörülésről van szó.) A folytatásról azt mondta: az MKP egy csapatként dogozott, s ha úgy alakul, egy csapatként folytatja a parlamenten kívül is. Kérdésre válaszolva - mennyire járult hozzá a kudarchoz Bugárék kiválása - Berényi elmondta: a tavaly kilépők olyan feltételeket támasztottak, melyeket az MKP nem tudott teljesíteni.

Nem volt rendbontás

A voksolás nyugodt körülmények között zajlott le, rendbontásról nem érkezett jelentés. A választás befejezését fél órával meghosszabbították - szombat este 22:30 óráig - mert több településen vihar miatt megszakadt az áramszolgáltatás. A választási részvételről nincs adat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Pénzmosással hozták kapcsolatba a szlovák kormányfőt

Pénzmosással hozza kapcsolatba Robert Fico kormányfőt, a legerősebb kormánypárt elnökét egy hangfelvétel, amely csütörtökön, alig két nappal a parlamenti választás előtt került nyilvánosságra Szlovákiában.

MTI Világ

A Sme a szlovák választásról: a két magyar párt

A legutóbbi felmérések azt valószínűsítik, hogy mindkét szlovákiai magyar párt bejut a parlamentbe. Nem kizárt azonban a másik két változat sem, tehát hogy csak egyikük kerül be a törvényhozásba, illetve hogy mind a kettő kimarad – írja a Sme című liberális szlovák napilap pénteken.

Radar360: Karácsony totális Fidesz-felügyeletről beszél, lesújtó a véleményünk az egészségügyről

Radar360: Karácsony totális Fidesz-felügyeletről beszél, lesújtó a véleményünk az egészségügyről

Bebizonyították: hallgatnunk kellene a számítógépekre, ha fel akarunk készülni a klímaváltozásra

Bebizonyították: hallgatnunk kellene a számítógépekre, ha fel akarunk készülni a klímaváltozásra

Súlyos vádak a TikTok ellen, azt mondják, kiszivattyúzzák a felhasználók adatait

Súlyos vádak a TikTok ellen, azt mondják, kiszivattyúzzák a felhasználók adatait

Megszólalt a 22 éves leendő helyettes államtitkár popzenész édesapja

Megszólalt a 22 éves leendő helyettes államtitkár popzenész édesapja

Hamvay Péter: Egy úr az űrbe

Hamvay Péter: Egy úr az űrbe

97 milliós nyaralója van Kocsis Máté feleségének a Balatonnál

97 milliós nyaralója van Kocsis Máté feleségének a Balatonnál