szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Robert Fico távozó szlovák miniszterelnök szerdán beismerte, hogy kormányalakítási kísérlete nem sikerült, ezért megbízatását visszaadta az államfőnek. Ivan Gasparovic röviddel ezután Iveta Radicová ellenzéki politkust bízta meg a kormányalakítással, aki a felkérést elfogadta.

"Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elképzelését egy stabil és erős kétpárti koalícióról nem sikerült megvalósítani. Kormányalakítási megbízatásomat ezért ma visszaadtam" - jelentette ki Fico azután, hogy fogadta őt a köztársasági elnök. A Smer ugyan majdnem 35 százalékkal megnyerte a parlamenti választásokat, de miután nem talált koalíciós partnerre, nem tudott kormányt alakítani.

Ivan Gasparovic délután fogadta a négy ellenzéki párt vezetőit is, akik egy új kormánykoalíció létrehozásáról tárgyalnak, s szerdára virradóra már sikerült megállapodniuk a programtézisekben is. A négy párt - Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), Szabadság és Szolidaritás (SaS), Híd - közös kormányfőjelöltje Iveta Radicová (SDKU). A négypárti koalíciónak a 150 tagú parlamentben 79 képviselője van.

Gasparovic a találkozók után elmondta: miután Robert Fico kormányalakítási kísérlete sikertelen volt, most Iveta Radicovának adott kormányalakítási megbízatást. Radicová megbízatása július 8-ig szól. "Nagy megtiszteltetés ez számomra" - mondta újságíróknak Radicová, amikor elfogadta a felkérést. Kifejtette, hogy már alakul az új kormánykoalíció, és mindent megtesz annak érdekében, hogy jó és sikeres kormánya legyen Szlovákiának. "Kormányunk a polgári felelősség és együttműködés kormánya lesz" - hangsúlyozta Radicová.

"A távozó kormány jó állapotban adja át Szlovákiát utódjának, bármit is állít a másik oldal" - mondta újságíróknak Robert Fico a délelőtti kormányülés utáni sajtóértekezleten. Azt állította: az Európai Unión belül Szlovákia gazdasága növekszik a leggyorsabban, és az eladósodás mértéke az uniós átlagon aluli. Kormánya sikerének minősítette, hogy a válság ellenére sem korlátozták a társadalmi támogatásokat, és egyetlen stratégiai állami céget sem adtak el. Fico úgy látja, hogy a kabinet teljesítette négy éve tett ígéreteit. A távozó miniszterelnök leszögezte: tiszteletben tartja a választások eredményét, s pártja következetes és határozott ellenzéki politikát fog folytatni.

A kormány az alkotmánnyal összhangban az új parlament megalakulása után nyújtja be lemondását. Az államfő az alakuló ülést július 8-ra tűzte ki. Az alakulófélben lévő négypárti jobboldali koalíció vezetői a délután folyamán újabb tárgyalási fordulót kezdenek. A kiszivárgott értesülések szerint már szóba kerül az új kormány személyi összetétele is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Hozzányúl az állampolgársági törvényhez az új szlovák koalíció

Megegyezett a programtézisekben a négy szlovákiai jobbközép párt, amely közösen kíván kormányt alakítani - közölte kedden éjfél előtt Iveta Radicová, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) kormányfőjelöltje. A Híd-Most elnöke, Bugár Béla szerint módosítanák az állampolgársági törvényt és az államnyelvtörvényt is.

MTI / hvg.hu Világ

Fico nyert, de ellenzéke kormányt alakíthat

Robert Fico eddigi miniszterelnök pártja, a Smer nyerte a szlovákiai választást, de az ellenzék került többségbe. Bár Fico szeretne kormányt alakítani, és az államfő megbízást is ad neki, ez aligha sikerül, mert az oppozíció összefogott, és azt nyilatkozta: nem tárgyalnak a jelenlegi kományfővel. Így várhatóan ellenzéki kormány alakul majd, feltehetően a Bugár Béla vezette Híd-Most párt részvételével. Ugyanakkor a másik magyar párt, az MKP kibukott a pozsonyi parlamentből, vezetősége pedig már le is mondott.

MTI Világ

Megtömik Fico zsebét, ha távozik

Több ezer eurós végkielégítésekkel távoznak a rövidesen leköszönő szlovák kormány miniszterei, illetve azok a parlamenti képviselők, akik a következő megbízatási időszakban már nem lesznek a törvényhozás tagjai. Robert Fico miniszterelnök 15 ezer euróval a zsebében válhat meg posztjától.

Oroszország kilép a Nemzetközi Űrállomás-projektből

Oroszország kilép a Nemzetközi Űrállomás-projektből

Megegyezett a világ két legnagyobb szénkibocsátó országa a kibocsátáscsökkentésről

Megegyezett a világ két legnagyobb szénkibocsátó országa a kibocsátáscsökkentésről

Díjat kapott Horvát Lili filmje Clevelandben is

Díjat kapott Horvát Lili filmje Clevelandben is