szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kínában kezdett látogatást Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki szombaton a sanghaji világkiállításon ellátogatott a magyar pavilonba is.

Orbán Viktor és kísérete délután az expón - a protokoll szabályainak megfelelően - elsőként a házigazda Kína nemzeti pavilonját kereste fel. A küldöttség ezután Belgium, majd Lengyelország pavilonját járta be. Az expós körsétát a magyar pavilonban fejezte be a kormányfő és kísérete.

A közönség elől erre az időre lezárt magyar pavilonban Szilas Cecília főbiztoshelyettes tájékoztatta a miniszterelnököt a kiállítás koncepciójáról, majd a Göböc-simogatónál ismertették a magyar világtalálmány lényegét: Orbán Viktor is megtapogatott egyet a kiállított eredeti darabok közül. Az egyensúlyi pontokról és a homogenitásról szóló magyarázatot követően a süllyesztett fali tárolóban elhelyezett Unicumos üvegekre és pálinkákra mutatva a miniszterelnök derültséget keltve megjegyezte: "ezt legalább értjük".

A magyar miniszterelnök vasárnap részt vesz az expó két nagy eseményén, a szakmai csúcs-fórumán és a záróünnepségen. A miniszterelnöki vizittel egy időben tartotta ünnepélyes díjátadóját a Nemzetközi Világkiállítások Központja (BIE). Az eseményen a bérelt pavilonok kategóriájában Magyarország pavilonját is díjazták: a hat ezüstdíj egyikét kapta a dizájn, vagyis a tervezés kategóriában. Az elismeréssel járó szobrot Dégen István pavilonigazgató vette át.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Elfogadhatatlannak tartja a minisztérium a sanghaji expó dokumentumait

A Genexpo 2010 Hungary Kft. és annak alvállalkozói - a BMC Kft. kivételével - többszöri felhívás ellenére sem tudtak tételesen elszámolni a szerződéseikben vállalt kötelezettségeik teljesítésével - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM). A tárca szerint az eddig csak másolatban átadott dokumentumok között több irat felismerhetetlen és azonosíthatatlan.

Kóti Lóránt Vélemény

Sanghaji országblamázs – EXPO-fiaskó Kínában

Magyarország finoman szólva nem a legjobb arcát mutatta meg eddig Kínának a sanghaji Expón. A korábbi Expo-kormánybiztos Huszty András érdekkörébe tartozó Genexpo 2010 Kft-nek off-shore-gebinbe adott magyar részvétel és a hazai expo-szennyes kinti kiteregetése nem tett jót az országimázsnak.

MTI Itthon

Navracsics államtitkárához kerül a sanghaji világkiállítás

Külön meghatalmazás nélkül, saját hatáskörben látja el a sanghaji főbiztos feladatait a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Gál András Levente - közölte Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

MTI Világ

Vihar a sanghaji magyar pavilon körül

A kormány szerint a sanghaji világkiállítás magyar pavilonjának üzemeltetésére, a programok megvalósulására "minden jogos és arányos költség kifizetése megtörtént". A Népszabadság korábban arról írt, hogy a kormány hónapok óta nem folyósítja a pavilon fenntartásához szükséges forrásokat, így azt a bezárás veszély fenyegeti.