szerző:
hvg.hu

Az erősen ellentmondásos magyar médiatörvény gyakorlatilag elnémíthatja a kedvezőtlen véleményt megfogalmazó újságírókat és Európa-szerte kritikákat váltott ki, de a Magyarországon működő svájci és német médiacégek mintha elnémultak volna – írja híroldalán a német Spiegel.

A korlátozásokhoz nem kötött újságírás már most is problematikus Magyarországon, ahol az állami tulajdonban lévő cégektől származik a rádió- és tévécsatornák, illetve a lapkiadók hirdetéseinek egy jelentős része – olvasható a Spiegel cikkében, amely röviden összefoglalja a decemberben elfogadott médiatörvény fő alapelveit, szabályait is. A lap szerint a Népszabadság nemrégiben egy olyan állami kézben lévő vállalati hirdetőt veszített el, amely 90 millió forintos bevételt generált – ezt a beszámoló szerint a Népszabadságnál a kritikus hangvételű újságírás eredményének tudják be. 

Sok magyarországi újságíró úgy érzi, ebben a helyzetben cserben hagyták a kiadójuknál, amelyek nagy része nyugati tulajdonosok kezében van – teszi hozzá a Spiegel, amely többek között a hvg.hu és a HVG tulajdonosának, a WAZ csoportnak a képviselőjét is idézi a cikkben. Bodo Hombach, a csoport ügyvezető igazgatója szerint több értelme van helyben megfogalmazni az esetleges aggályokat, mintsem Németországból tiltakozni. „Elítéljük a sajtó szabadságának bármiféle korlátozását” – idézi a cikk Christoph Keesét, az Axel Springer közkapcsolati vezetőjét is, aki szerint a médiatörvényben több olyan problematikus szabály is van, amelyekkel vissza is lehet élni a sajtószabadság megnyirbálásának céljából.

Nem kommentálták viszont a jogszabályt a svájci Ringier-nél, a Népszabadság kiadójánál, arra hivatkozva, hogy előbb látni szeretnék, milyen konkrét hatásai lesznek a törvénynek. A Spiegel szerint a hallgatásnak viszont köze lehet ahhoz, hogy a magyar hatóságok még nem bólintottak rá a Ringier és az Axel Springer összeolvadására. Az RTL Klub tulajdonosánál, a német RTL Groupnál a lapnak azt mondták, hogy a kereskedelmi tévécsatornák életében nem hoz túl sok változást a médiatörvény, sőt, akár pozitívan is értékelhető az, hogy például az eddigi 30 nap helyett legfeljebb egy hétig sötétítheti el a hatóság a képernyőt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu/MTI Világ

Hangosra sikerült Orbán európai szereplése

A médiatörvény elleni képviselői demonstráció, éles hangú felszólalások és bekiabálások tarkították Orbán Viktor szerdai beszédét, illetve az azt követő vitát az Európai Parlamentben (EP). A magyar EU-elnökség programpontjainál nagyobb figyelmet kapott a magyar médiatörvény, amely a szocialista és zöld EP-képviselők hangos kritikáját vívta ki az ülésteremben. Orbán később arról beszélt, rosszabb reakcióra számított a plenáris ülésen.

hvg.hu Világ

Orbán: "Mi ez, ha nem a magyar nemzet megsértése?"

Az Európai Parlament plenáris ülésének végén a magyar miniszterelnök rekedten válaszolt a korábbi felszólalásokra. "Sajnálom, hogy önöket ilyen rútul rászedték és becsapták" - mondta a médiatörvényt kritizáló képviselőknek, akik közül szerinte többen is - például Martin Schulz szocialista frakcióvezető - tárgyi tévedéseket vétetettek hozzászólásukban. "Nem a népet hanem a törvényt kritizáljuk. Ha mind komolyan vesszük, amit mond, akkor Önnek is jobb, ha átgondolja ezt a törvényt" - mondta Schulz.

hvg.hu Világ

Leragasztott szájjal tiltakoztak Orbán beszéde előtt

A magyar kormányfő az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén ismerteti a soros magyar EU-elnökség programját. Orbán Viktor beszéde kezdetén leragasztott szájú képviselők tiltakoztak a médiatörvény ellen.

MTI Világ

Paul Lendvai: az Orbán-kormány azt hitte, azt tehet, amit akar

Paul Lendvai szerint protokolláris szempontból problémamentes lesz a magyar EU-elnökség, de most történik meg első ízben, hogy az elnöklő állam az elnökségét nem fogja tudni felhasználni saját presztízsének növelésére. Az ausztriai publicista ezt a cseh rádióban szerdán sugárzott interjújában fejtette ki.

HVG Világ

„Németországban nincs állami sajtófelügyelet”

Egy állami sajtófelügyelet nem lenne összhangban se a sajtószabadságot garantáló német alkotmánnyal, se az emberi jogok európai konvenciójával – mondta a HVG-nek adott interjújában Lutz Tillmanns, a Német Sajtótanács ügyvezetője.

MTI Világ

Le Figaro: Orbán a zavarkeltő szerepébe került

"Zaklatott elnökséget kezd Orbán" címmel egy teljes oldalon foglakozott a Le Figaro című tekintélyes francia konzervatív napilap szerdán a Magyarországon elfogadott vitatott törvényekkel.

Boldog magyar szumósok

Boldog magyar szumósok

Elvitték a több mint négymilliárdos lottónyereményt

Elvitték a több mint négymilliárdos lottónyereményt

Nem bírt a Milan a Parmával

Nem bírt a Milan a Parmával

Változás jön a Chrome-ba: az inkognitó mód tényleg inkognitó lesz

Változás jön a Chrome-ba: az inkognitó mód tényleg inkognitó lesz

Újabb robbanás történt Sri Lankán

Újabb robbanás történt Sri Lankán

És akkor az üzleti világ a sokk után összefogott a Notre-Dame-ért

És akkor az üzleti világ a sokk után összefogott a Notre-Dame-ért