szerző:
MTI

A Le Monde francia lap az Európai Parlamentben történtek után azt írta: Orbán Viktor magyar miniszterelnök készen áll a harcra Európa érdekében, de anélkül is, mert mindenekelőtt Magyarországot akarja megvédeni.

A liberális francia újság szerint, miután a kormányfő úgy ítélte meg, hogy a magyar népet megsértették, visszaütött, megkockáztatva, hogy egy kicsit még tovább kompromittálja hazája soros uniós elnökségét. Pedig azok az EP-képviselők, akik kritizálták a médiatörvényt és tartanak attól, hogy a rendszer a tekintélyelvűség irányában mozdul el, lemondtak arról, hogy határozatot fogadjanak el Budapest ellen, mivel féltek megbélyegezni a magyar lakosságot és robbanékony vezetőjét - tette hozzá a lap.

Joëlle Stolz és Philippe Ricard, a cikk szerzői idéztek Daniel Cohn-Benditnek, a zöldek frakcióvezetőjének, Guy Verhofstadtnak, a liberális frakció vezetőjének, valamint Martin Schulznak, a szocialisták frakcióelnökének a médiatörvény kapcsán elhangzott megjegyzéseiből. A szerzők szerint azonban az éles szóváltás ellenére mindegyik hozzászóló kerülte, hogy a médiatörvény elfogadását követő tiltakozás tovább fokozódjon. 

A zöldek és a liberálisok a lap szerint minden illúzió nélkül próbáltak az elmúlt napokban határozatot elfogadtatni Magyarország ellen, hiszen Orbán az Európai Parlamentben legjelentősebb frakcióval rendelkező Európai Néppárt - ennek tagja a kormányzó francia UMP és a német CDU is - támogatását élvezi.

A lap megfogalmazása szerint a magyar miniszterelnök kedden a néppárti frakció tagjai előtt kijátszotta a bal- és jobboldal szembeállításának kártyáját, így próbálva meg összefogni a konzervatívokat. "Ügyelni kell arra, hogy (Orbán) ne menjen túl messzire, de nem szabad megalázni" - idézte a lap Alain Lamassoure francia néppárti EP-képviselőt. "És nem számít az sem, ha a szélsőjobboldal együtt tapsol a legtöbb néppárti képviselővel Orbán kirohanásain" - tették hozzá a cikk szerzői. 

Véleményük szerint leginkább a szociáldemokrata frakció váltott hangot azt követően, hogy a Magyarország elleni politikai szankciók gondolatát is fontolgatták, például a szavazati jog felfüggesztését az Európai Tanácsban. A jobboldalhoz hasonlóan jelenleg a szocialisták is megfelelőbbnek tartják előbb megvárni, hogy az Európai Bizottság megfogalmazza kifogásait, hiszen Orbán jelezte, hogy készen áll módosítani a médiatörvény azon passzusait, amelyek nem állnak összhangban az európai szerződések szellemiségével.

 "Az európai jobboldal összezárt Orbán megvédésére, így egy határozat elfogadása lehetetlen" - mondta a lapnak Hannes Swoboda, a szocialista frakció alelnöke. A Le Monde szerint a kivárást bátorította az MSZP, valamint a legutóbbi közvélemény-kutatások is, amelyek azt mutatják, hogy a kritikák kereszttűzébe került Orbán növelte népszerűségét. Gurmai Zita szocialista EP-képviselő azt mondta a lapnak: "Egy jó magyar elnökségre van szükségünk és mindent megteszünk annak támogatására".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Öt embert, köztük egy 12 éves gyereket is leszúrt egy koreai férfi, mert nem kapta meg időben a fizetését

Öt embert, köztük egy 12 éves gyereket is leszúrt egy koreai férfi, mert nem kapta meg időben a fizetését

Fotók: Mars-bázist épített Kína a Góbi sivatagban, lenyűgöző lett az eredmény

Fotók: Mars-bázist épített Kína a Góbi sivatagban, lenyűgöző lett az eredmény

Utolsó ellentámadásba kezdett a vesztésre álló ukrán elnök

Utolsó ellentámadásba kezdett a vesztésre álló ukrán elnök

Megint varázsolt az Ajax, a Juventust is kiejtette

Megint varázsolt az Ajax, a Juventust is kiejtette

A tenger közepéről mentettek ki egy kutyát

A tenger közepéről mentettek ki egy kutyát

Fél nap feszültség - a Notre-Dame-tűzvész kronológiája

Fél nap feszültség - a Notre-Dame-tűzvész kronológiája