szerző:
hvg.hu

Illusztris társaság: három volt tartományi miniszterelnök, a szövetségi kormány egyik minisztere, továbbá a német parlament elnöke is követeli a papi cölibátus eltörlését, csatlakozva római katolikus klérus dogmáinak felülvizsgálatát sürgető mozgalomhoz, amely az NDK rendszere elleni híres megmozdulások nevét, (Wir sind das Volk, a nép mi vagyunk) és bizonyos tekintetben a tartalmát (Wir sind Kirche, az Egyház mi vagyunk) is átvette.

A közismerten hívő, vallásos katolikus német közszereplők, köztük Norbert Lammert, a Bundestag elnöke és több, túlnyomórészt a CDU, a kereszténydemokrata unió élvonalába tartozó politikus demonstratív, amolyan nyílt levélben követelte a német püspöki kartól mindenekelőtt a cölibátuson, a papi nőtlenségen való lazítást.

Az aláírók alapvető gondolata, hogy „nincs a cölibátus mellett olyan komoly, megfontolandó érv, amely olyan súllyal eshet a latba, mint az, hogy németországi egyházközségek százaiban elmaradnak a vasárnapi misék, nem lehet egyházi esküvőt, keresztelőket tartani.  Ennél fogva a lehető legsürgetőbb, hogy Németországban elsőként, pappá szentelhessenek nős, családos férfiakat. A hiányzó plébánosokat a papi ténykedést „másodállásban” ellátó nős férfiakkal pótolnák, meg azokkal, akik – éppen mert megnősültek, családot alapítottak – leléptek, elbocsátották őket, otthagyni kényszerültek papi hivatásukat. Ez utóbbiak számára amnesztiát, az egyházi hierarchiába való visszavételét is követelik a levél írói, mint ahogy a „Wir sind Kirche” mozgalom egésze. Kérik a német főpapoktól, hogy járjanak közbe, lobbizzanak a Vatikánnál ügyük érvényesítése érdekében, „elvégre, ha az anglikánok, az evangélikusok lehetővé teszik papjaik számára a nősülést, családalapítást, vajon mi szól az ellenkezője mellett a római katolikus egyházban?”.  

Figyelemreméltó módon a „lázadók” követelésük alátámasztására egy tekintélyes német teológusnak, az 1970-es években keltezett munkájára hivatkoznak, amelyben a szerző azt írja: „ a jövő egyháza kisebb, karcsúbb, ugyanakkor hatékonyabb lesz, nem annyira a dogmákra, mint sokkal inkább a gyakorlati munkára fog koncentrálni”. Az idézett teológust Joseph Ratzingernek hívják. Ma XVI. Benedek néven ő a pápa.

Noha a nagy sajtópublicitást élvező levél közzétételét a szerzők a Püspöki Kar hétfőn esedékes konferenciájának előestéjére időzítették, a püspöki kar elnöke, Zollitsch bíboros máris reagált,  mégpedig nem is egyértelműen elutasító módon. Türelmet kért és közölte: a következő években lesz ideje az egyháznak, hogy tanulmányozza ezeket a javaslatokat  és levonja az azokból adódó következtetéseket.   

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

A Moszad bosszúja: hogyan bukott le az izraeli titkosszolgálat?

Nemzetközi botrányt okozott tavaly az a gyanú szerint az izraeli titkosszolgálatnak tulajdonítható akció, mely során Dubaiban meghalt egy Hamász-aktivista, aki feltehetően a palesztin szervezet fegyverbeszerzéséért volt felelős. Mahmúd al-Mabhúh 1989-ben ölt meg egy izraeli katonát, azóta szerepelhetett a Moszad-célpontok listáján. A német Spiegel magazin öt riportere a minap tényfeltáró cikkben dolgozta fel az esetet.

MTI Világ

Vihar a német védelmi tárcán belül

A német védelmi miniszter azonnali hatállyal fölmentette beosztásából a haditengerészet iskolahajójának a parancsnokát - jelentette szombaton a Deutschlandfunk rádióállomás.

MTI Világ

Használt sütőzsiradék okozta a dioxinszennyezést

A német dioxinbotrány kirobbanása után három héttel úgy tűnik, megtalálták a forrást, amelynek révén dioxin juthatott a takarmányba. A szennyezés nagy valószínűséggel azokból az alapanyagokból származott, amelyeket a biodízel-gyártásnál használnak fel, így a tisztított és desztillált használt sütőzsiradékból, vagyis az ipari és a takarmányozási célra használt zsiradék nem megfelelő elkülönítése okozta a takarmányszennyezést.

Halálra sebezte gazdáját egy háziállatként tartott szarvas

Halálra sebezte gazdáját egy háziállatként tartott szarvas

Lángol egy háztető Józsefvárosban

Lángol egy háztető Józsefvárosban

Hozzánk is megjött az elérhető árú Tesla eddiginél olcsóbb kivitele

Hozzánk is megjött az elérhető árú Tesla eddiginél olcsóbb kivitele

Nagy darabokban hullik a vakolat egy pécsi iskoláról

Nagy darabokban hullik a vakolat egy pécsi iskoláról

Flashmobot tartott a HVG, miután a Mahir eltüntette a plakátjait

Flashmobot tartott a HVG, miután a Mahir eltüntette a plakátjait

Dárdai: Elfáradtam

Dárdai: Elfáradtam