szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szakértői vizsgálat megerősítette, hogy Salvador Allende néhai chilei elnök öngyilkos lett az 1973-as katonai puccs során. A hírt az egykori államfő lánya jelentette be kedden Santiago de Chilében.

©
Isabel Allende szocialista párti szenátor újságíróknak elmondta, hogy a chilei főváros törvényszéki orvostani intézetének szakértői közölték vele a május 23-i exhumálás után elvégzett vizsgálat eredményét.

Salvador Allende volt a dél-amerikai ország első szabadon megválasztott baloldali államfője, de 1973. szeptember 11-én katonai puccsot hajtottak végre ellene, és ennek során életét vesztette. Öngyilkosságáról a katonai kormányzat adott hírt, de a puccsisták közleményének sokan nem adtak hitelt.

"A végkövetkeztetés ugyanaz, mint amire a család is jutott: Allende elnök 1973. szeptember 11-én, a szörnyű körülmények között úgy döntött, hogy megválik az életétől, hogy ne szégyeníthessék meg" - mondta Isabel Allende. A külföldi szakértők bevonásával megalakult csoport vizsgálata négy szakaszból állt. Az első az exhumált maradványok azonosítása, a második a halál okának megállapítása volt (golyó okozta sérülés), a harmadik a formájával (öngyilkosság), a negyedik pedig a külső körülményekkel foglakozott (katonai puccs).

Mint megállapították, Allende az irodájában leült egy karosszékbe, a térde közé szorított és maga felé fordított egy AK-47 mintájú géppisztolyt, és meghúzta a ravaszt. A fegyverből két lövedék szaladt ki. Az egyik az állán keresztül áthaladt az agyán, a másikat később megtalálták a helyiség falában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!