szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Új demokratikus kezdetet követelt Oroszország számára Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió első és utolsó elnöke, és újra leszögezte: elégedetlen az ország helyzetével.

Gorbacsov az 1991. augusztus 19-én ellene elkövetett puccs 20. évfordulója előtt tartott sajtóértekezletet szerdán Moszkvában. Azt mondta, az ország nem hagyta még maga mögött a sztálini adminisztratív rezsimet. Úgy vélte, az ország felső vezetésének meg kell újulnia. "Előbb-utóbb ki kell törni ebből a körből" - mondta, s a jelenlegi orosz politikát, a vezetés aktuális javaslatait "visszafelé való haladásnak" minősítette.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz Oroszországgal, ha újra Vlagyimir Putyin lesz az elnök, Gorbacsov kijelentette: "Oroszország élni fog. Putyint nem tudom eltakarítani. Mi több, támogattam. A nép nyilván azt látja benne, hogy kihúzta az országot a Jelcin utáni káoszból". Putyin hatalmas munkát végzett első elnöki mandátuma alatt. Ha annak végeztével távozott volna a politikából, így vonult volna be a történelembe" - mondta Gorbacsov.  

Mihail Gorbacsov
©

Sürgette, hogy legyen vége a (Putyin vezette) Egységes Oroszország párt politikai monopóliumának. "Erről le kell tenni. Nem kell megismételni a Szovjetunió Kommunista Pártja legsúlyosabb hibáit. Ha a hatalom saját megerősítése érdekében cselekszik, akkor az szerintem már önmagában is a tekintélyelvűség vonásait viseli magán" - mondta. Úgy vélte, a mai Oroszország irányításában nem nélkülözhetők a tekintélyelvűség bizonyos elemei, de - hangoztatta - a politikai rezsim nem lehet autoriter. Hozzátette: az országnak demokratikus úton kell fejlődnie, s félúton jár.

Kétkedéssel nyilatkozott Gorbacsov a Putyin által májusban meghirdetett Népfrontról is. A legfontosabb feladatnak a tiszta választások megtartását nevezte. A kérdésre, ki jöhetne számításba Putyin és Medvegyev helyére, mindössze annyit jegyzett meg, hogy "nem velük ér véget a világ".     

Kijelentette: Borisz Jelcin - Oroszország első elnöke - kettős játékot űzött, mert a puccs előtt azt mondta, eltökélt szándéka a Szovjetunió fenntartása, de aztán mást csinált. "Téved, aki azt hiszi, hogy a politikusnak mindent lehet. A politikának összeegyeztethetőnek kell lennie az erkölccsel" - hangoztatta Gorbacsov. 

Régi kommunisták 1991 augusztusában meg akarták fosztani Gorbacsovot a hatalomtól, s kikiáltották a Rendkívüli Helyzet Állami Bizottságát (GKCSP), amikor Gorbacsov - akinek a politikáját a glasznoszty és a peresztrojka (nyíltság és átépítés) jellemezte - a családjával a Krimben nyaralt. Jelcin leverte a puccsot, de ezzel véget ért Gorbacsov politikai karrierje, és kevéssel később széthullott a Szovjetunió. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint 30 ezer alkalmazottat küld el a Disney

Több mint 30 ezer alkalmazottat küld el a Disney

Ónody Gomperz Tamás: A választás tragikus szabadsága a járványban

Ónody Gomperz Tamás: A választás tragikus szabadsága a járványban

Újabb kísérlettel ellenőrizhetik az AstraZeneca oltásának hatásosságát

Újabb kísérlettel ellenőrizhetik az AstraZeneca oltásának hatásosságát