szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bár Tripoli nagy részét a felkelők ellenőrzik, még mindig vannak Kadhafi-párti orvlövészek, akik válogatás nélkül tüzelnek mindenkire a városban.

Tripoli határát elérve szinte folyamatosan hallani a lövések hangját; ezek főként a felkelők által a levegőbe leadott, cél nélküli lövöldözések, de néha egy-egy robbanás és a nehézfegyverek robaja is hallható.

A városban lévő rengeteg külföldi újságíró közül többen is beszámoltak arról az MTI Hírcentrum munkatársainak, hogy még a biztonságosnak tartott - a felkelők által ellenőrzött - területeken is mindennap megölnek embereket a Kadhafihoz hű erők.

Egy angol újságíró azt mondta, hogy a kórházak is tele vannak holttestekkel, mert nincs elegendő orvos, sem más egészségügyi személyzet, így még azok is meghalnak, akiket az ápolással meg lehetett volna menteni.

Miközben az MTI Hírcentrum munkatársai a városban az angol újságíróval beszéltek, egy líbiai nő sírva mutogatta karját, mondván, hogy abban tartotta bátyját, akit az imént lőttek le. Elmondása szerint a testvérét az egyik szomszédos városban, Závijában ölték meg.

Folytastódnak a harcok Tripoliért - fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Tripoli a ramadánt záró ünnepnap miatt nappal majdnem kihalt, csak a főútvonalakon felállított ellenőrzőpontokon látni fegyveres férfiakat. A felkelők általában AK-47-es vagy egyéb gépkarabéllyal vannak felszerelkezve, de több embernél sörétes vadászpuskát lehet látni. A felkelők gyerekeket is felfegyvereztek, köztük 14-15 éves fiúkat.

Az ellenőrzőpontok voltaképpen torlaszok, az útra hordott földből, szemétből és roncsokból állnak; úgy helyezték el az úttesten az akadályokat, hogy csak lassan tudjanak elhaladni közöttük az autók. A felkelők mindenkit megállítanak, néhány autót át is kutatnak. Kilométerenként lehet találkozni ilyen úttorlaszokkal a főútvonalak mentén, és a környező utcák is le vannak zárva, hogy ne lehessen kikerülni az ellenőrzést.

A városban folyamatosan cirkálnak a felkelők autói, általában terepjárók, amelyeknek a platójára nehézfegyvereket - légvédelmi ágyúkat, géppuskákat, rakétavetőket és lövegeket - állítottak.

Az MTI Hírcentrum munkatársait szállító sofőr szerint a fegyverek elsősorban a fegyverraktárak kifosztásából származnak, de sokat kaptak a felkelők Franciaországtól és az Egyesült Arab Emirátusoktól is.

Ivóvíz nemigen van a líbiai fővárosban, mert elzárták a közművet, és már a palackozott víz is fogyóban van. Akadozik az áramszolgáltatás, és nem lehet szállodai szobát kapni, mert rengeteg a menekült és a világ minden tájáról érkezett újságíró.

A felkelők azonban bizakodóak, ha kamerát vagy fényképezőgépet látnak, azonnal integetni kezdenek és a győzelem jelét mutatják. A házakon is mindenhol Kadhafit pocskondiázó, a forradalmat éltető rajzokat, feliratokat lehet látni; egy falfirka szerint "A líbiai a világ legjobb forradalma".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karikó Katalin: Lehet hosszabb időt hagyni a koronavírus elleni oltás két dózisa között

Karikó Katalin: Lehet hosszabb időt hagyni a koronavírus elleni oltás két dózisa között

Novák: Függetlenként folytatják a munkát a Fidesz EP-képviselői

Novák: Függetlenként folytatják a munkát a Fidesz EP-képviselői

Kórházi főigazgatóság: 4 ezer egészségügyi dolgozó nem írta alá az új szerződését

Kórházi főigazgatóság: 4 ezer egészségügyi dolgozó nem írta alá az új szerződését