szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az élénk színek elutasítása, nevezetesen lovaskocsik "macskaszemeinek" hiánya miatt került börtönbe 8 férfi az Egyesült Államokban.

Az illetők valamennyien az amish közösséghez tartoznak, amely nem hajlandó élni a modern kor technikai vívmányaival, sem áramot nem használ, sem motor hajtotta járművet. Bricskákkal közlekedik, amelyekre kötelező a gépkocsik hátsó lámpáját helyettesítő, fényvisszaverő háromszög. Csakhogy az amishek vallása tiltja az élénk színek használatát, ezért ők eleve be sem szerzik a háromszögeket.

A rendőrség egy közúti ellenőrzésen megbírságolták őket, amit viszont nem voltak hajlandók kifizetni vallásuk "színtelen" előírására hivatkozva. A rendőrség feljelentést tett, a bíróság pedig börtönre ítélte a 8 férfit, 3 és 10 nap közötti időtartamokra. A börtönben is akadt azonban színgond, mivel a rabok ruhája narancssárga. A fegyintézet végül tapintatosan sötét ruhát adott nekik, és mindannyiukat egy nagy közös cellában "szállásolta el". Büntetésüket e hét kedden kezdték letölteni. 

A 8 férfi mindegyike az Old Order of Swartzentruber nevű csoporthoz tartozik, amely a legkonzervatívabb hagyományaiban. Más amish gyülekezetek rugalmasabbak, és hajlandók kitenni a háromszöget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A mesterséges intelligencia belenéz a mikroszkópba, és megmondja, hol kell keresni a rákos sejteket

A mesterséges intelligencia belenéz a mikroszkópba, és megmondja, hol kell keresni a rákos sejteket

Frusztráció tükröződik az új Simonka-cég névadásában

Frusztráció tükröződik az új Simonka-cég névadásában

Őrizetbe vettek egy amerikait Thaiföldön, mert kritizálta a szállodáját

Őrizetbe vettek egy amerikait Thaiföldön, mert kritizálta a szállodáját