szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elhagyta Szlovákiát a csaknem százéves Tamás Ilonka, akit a szlovák hatóságok azért fosztottak meg szlovák állampolgárságától, mert felvette a magyart – adta hírül a hírek.sk szlovákiai honlap.

Az internetes portál beszámolója szerint az idős asszonyt nagyon felzaklatták a történtek, ezért Magyarországon élő lánya magával vitte. Tamás Ilonka áprilisban vette fel gyorsított eljárással a magyar állampolgárságot. Szlovák okmányait a héten kellett volna leadnia a rendőrségen. Egészségi állapotára hivatkozva a család halasztást kért, amit meg is kapott.

Az idős tanítónő lánya elmondta, amikor benyújtották a visszahonosítási kérelmet, még arról szóltak a hírek, hogy nem veszti el a szlovák állampolgárságát az a kettős állampolgár, akinek az adott országban hozzátartozója él. Végül egy szigorúbb megfogalmazást hagyott jóvá a szlovák törvényhozás.

Az Új Szó online kiadása szerint Fehérné Tamás Judit érthetetlennek és felháborítónak tartja az eljárást. „Az idézés tegnapra szólt. Édesanyám az értesítés kézhez vétele óta rosszul van, nem érti, mi is történik, nagyon megviselték az események. A személyi okmányokat az idézés napján nem adtuk le, halasztást kértünk a rendőrségen, mert édesanyám egészségi állapota nagyon leromlott. Jogi segítséget is kértünk – a magyar államtól, uniós képviselőktől és szlovákiai magyar jogvédőktől – már csak azért is, mert amikor édesanyám áprilisban felvette a magyar állampolgárságot, még nagyon képlékeny volt az ellentörvény, amelynek tudtommal nincsenek végrehajtási utasításai sem, és bizonyos feltételek mellett fenntarthatónak ítéli a kettős állampolgárságot. Valószínűleg egy ideig itt lesz nálam az édesanyám és a húgom, mert szeretném őket megkímélni a zaklatástól” – mondta a 99 éves asszony Magyarországon élő lánya a lapnak.

A szlovák törvények szerint Tamás Ilonkára ugyanaz vonatkozik, ami minden külföldi állampolgárra. "Minden állampolgár, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, automatikusan elveszíti a szlovákot" – közölte Grendel Gábor, a belügyminisztérium szóvivője.

Tamás Ilonka nemzedékeket nevelt fel. Pedagógiai munkásságáért a Komenský-emlékérmet és a Szlovák Köztársaság aranyplakettjét is megkapta. Idős kora ellenére ma is aktív közösségi életet él. Nyugdíjas klubot vezet, tagja az MKP-nek. Rimaszombatban hatalmas felháborodást keltett, ami vele történt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!