szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nagy visszhangra talált és politikai vihart gerjesztett Olaszországban egy internetes aláírásgyűjtő akció, amelynek célja Lombardia hozzácsatolása Svájchoz.

Néhány nap leforgása alatt több mint húszezren írták alá az ilyen értelmű petíciót. A kezdeményezők célja félmillió támogató aláírás összegyűjtése. Érvelésük szerint az alpesi ország 27. kantonjaként Lombardia nagyobb függetlenséget élvezne, lakosságának kevesebb adót kellene fizetnie, egyúttal pedig "megszabadulna az EU és az USA negatív befolyásától".

Az aláírásgyűjtés kezdeményezőit a svájci védelmi miniszter egy viccesnek szánt márciusi kijelentése inspirálta. Ueli Maurer akkor azt állította, hogy hazájának "nem okozna problémát Lombardia befogadása, elvégre az észak-olasz régióra jut a svájci-olasz kereskedelmi ügyletek 90 százaléka".

A petíció nagy tetszést aratott a jobboldali populista Északi Liga köreiben; az ellenzéki párt évek óta harcol Itália föderalista alapon történő átalakításáért, s példaképnek Svájcot tekinti. Umberto Bossi pártelnök "csodálatos ötletnek" nevezte az internetes kampányt. "Olaszország nem különösebben demokratikus ország, mivel (alkotmánya) nem teszi lehetővé az elszakadást. Európában viszont akad példa olyan régiókra, amelyek a határokon átnyúlva egyesülnek" - kommentálta az Északi Liga vezére a petíciót.

Kritikusan nyilatkozott viszont Lombardia régió elnöke. "Nem vagyok híve Itália feldarabolásának. Lombardia egymaga nagyobb és fejlettebb, mint Svájc. Mi egyedül Európa leggazdagabb régiói közé tartozhatnánk" - hangoztatta Roberto Formigoni.

Mint az osztrák hírügynökség megjegyezte, Svájc már huzamosabb ideje mágnesként vonzza az olasz vállalatokat, amelyek elsősorban a magas adóterhek miatt menekülnek a válság sújtotta Itáliából. Az alacsony adókulcsoknak, a jól képzett dolgozóknak és a hatékony infrastruktúrának köszönhetően elsősorban a határ mentén fekvő Tessin (Ticino) és Wallis kantonok profitálnak olasz cégek áttelepüléséből. Az olasz divatmárkák színe-java - Gucci, Versace, Armani, Ermengildo Zegna - már részben Tessinben gyártja termékeit.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Erste szabadnapot ad minden dolgozójának, aki beoltatja magát

Az Erste szabadnapot ad minden dolgozójának, aki beoltatja magát

További növekedést vár a lakáshitelpiacon a Duna House

További növekedést vár a lakáshitelpiacon a Duna House

Életmentő drónokat küldene a levegőbe a Vodafone

Életmentő drónokat küldene a levegőbe a Vodafone