szerző:
MTI

Hiányosságokat jelzett a Vatikán pénzügyi rendszerének átláthatóságában a Moneyval, az Európai Tanács pénzmosás elleni bizottsága szerdán közölt jelentésében.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni tizenhat alapvető nemzetközi követelmény csaknem felét a Vatikán hiányosan teljesítette - állapította meg a Moneyval. Az Európa Tanács pénzmosás elleni bizottsága szerint a pápai állam kilenc kritérium esetében „szélesen megfelelő" vagy "megfelelő" osztályzatot ért el. További hét előírást a Szentszék „részben megfelelően” vagy „nem megfelelően” teljesített.

A jelentés hangsúlyozta, hogy a pénzügyi átláthatóság terén a Vatikán "rövid időn belül hosszú utat tett meg", de hasonlóan hosszú utat kell megtennie, hogy a pénzmosás ellen hatékonyan fellépő országok fehér listájára kerüljön. A Moneyval elismerte, hogy a pápai állam már a megfelelő intézkedéseket alkalmazza a pénzmosás elkerülésére, de további intézkedéseket sürgetett: elsőként azt, hogy az Ior vatikáni bank "független ellenőrzés" alá kerüljön.

"A nemzetközi előírásoknak való megfelelés mindenekelőtt a Vatikán erkölcsi elkötelezettségét igazolja. Mindent megteszünk, hogy a maradék hét pontban is megfelelő eredményt érjünk el az intézkedések további erősítésével a pénzmosás megelőzésében és a terrorizmus finanszírozás elleni küzdelem terén is" - hangoztatta Ettore Balestrero prelátus, a Vatikánnak az államközi kapcsolatokért felelős altitkára, a Moneyval szentszéki tárgyalópartnere.

A névtelen számláival az egész világot behálózó Ior neve 1982-ben vált igazán ismertté, amikor a vatikáni tranzakciókat mozgató és ezért az "Isten bankáraként" ismert Roberto Calvit, az olasz Banco Ambrosiano elnökét felakasztva találták meg egy londoni hídon. 

Vatikán Állam 2009-ben csatlakozott az Európai Unió Monetáris Egyezményéhez. A pénzmosás elleni nemzetközi intézkedések tiszteletben tartását XVI. Benedek 2010-ben külön pápai rendelettel erősítette meg azután, hogy az olasz hatóságok pénzmosás gyanúja miatt az Ior több olaszországi számláját lefoglalták.

Az Ior igazgatótanácsa május 24-én megvonta a bizalmat Ettore Gotti Tedeschi elnöktől, akinek utódját még nem nevezték ki. A Moneyval ellenőrei tavaly és idén is helyszíni ellenőrzést tartottak a Vatikánban. Idén márciusban az amerikai külügyminisztérium a pénzmosással gyanúsított országok fekete listájára helyezte a Vatikánt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megvan az új egészségügyi államtitkár

Megvan az új egészségügyi államtitkár

Megemelik az MMA-tagok életjáradékát

Megemelik az MMA-tagok életjáradékát

A kormányfő vagy egy százados Flóra nevű lányát hozta haza a HM gépe Ciprusról?

A kormányfő vagy egy százados Flóra nevű lányát hozta haza a HM gépe Ciprusról?

Egy könyv miatt indított Trump kereskedelmi háborút Kína ellen?

Egy könyv miatt indított Trump kereskedelmi háborút Kína ellen?

Kilép a Jobbikból a frakcióból kizárt Volner János

Kilép a Jobbikból a frakcióból kizárt Volner János

Bajorország: a történelem vége?

Bajorország: a történelem vége?