szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hiányosságokat jelzett a Vatikán pénzügyi rendszerének átláthatóságában a Moneyval, az Európai Tanács pénzmosás elleni bizottsága szerdán közölt jelentésében.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni tizenhat alapvető nemzetközi követelmény csaknem felét a Vatikán hiányosan teljesítette - állapította meg a Moneyval. Az Európa Tanács pénzmosás elleni bizottsága szerint a pápai állam kilenc kritérium esetében „szélesen megfelelő" vagy "megfelelő" osztályzatot ért el. További hét előírást a Szentszék „részben megfelelően” vagy „nem megfelelően” teljesített.

A jelentés hangsúlyozta, hogy a pénzügyi átláthatóság terén a Vatikán "rövid időn belül hosszú utat tett meg", de hasonlóan hosszú utat kell megtennie, hogy a pénzmosás ellen hatékonyan fellépő országok fehér listájára kerüljön. A Moneyval elismerte, hogy a pápai állam már a megfelelő intézkedéseket alkalmazza a pénzmosás elkerülésére, de további intézkedéseket sürgetett: elsőként azt, hogy az Ior vatikáni bank "független ellenőrzés" alá kerüljön.

"A nemzetközi előírásoknak való megfelelés mindenekelőtt a Vatikán erkölcsi elkötelezettségét igazolja. Mindent megteszünk, hogy a maradék hét pontban is megfelelő eredményt érjünk el az intézkedések további erősítésével a pénzmosás megelőzésében és a terrorizmus finanszírozás elleni küzdelem terén is" - hangoztatta Ettore Balestrero prelátus, a Vatikánnak az államközi kapcsolatokért felelős altitkára, a Moneyval szentszéki tárgyalópartnere.

A névtelen számláival az egész világot behálózó Ior neve 1982-ben vált igazán ismertté, amikor a vatikáni tranzakciókat mozgató és ezért az "Isten bankáraként" ismert Roberto Calvit, az olasz Banco Ambrosiano elnökét felakasztva találták meg egy londoni hídon. 

Vatikán Állam 2009-ben csatlakozott az Európai Unió Monetáris Egyezményéhez. A pénzmosás elleni nemzetközi intézkedések tiszteletben tartását XVI. Benedek 2010-ben külön pápai rendelettel erősítette meg azután, hogy az olasz hatóságok pénzmosás gyanúja miatt az Ior több olaszországi számláját lefoglalták.

Az Ior igazgatótanácsa május 24-én megvonta a bizalmat Ettore Gotti Tedeschi elnöktől, akinek utódját még nem nevezték ki. A Moneyval ellenőrei tavaly és idén is helyszíni ellenőrzést tartottak a Vatikánban. Idén márciusban az amerikai külügyminisztérium a pénzmosással gyanúsított országok fekete listájára helyezte a Vatikánt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Torkán akadt a cseh külügynek egy pesti cseh filmfesztiválra szánt orbánozó videóüzenet

Torkán akadt a cseh külügynek egy pesti cseh filmfesztiválra szánt orbánozó videóüzenet

Euobserver: Négyen meghaltak nem sokkal a Szputnyik V beadása után

Euobserver: Négyen meghaltak nem sokkal a Szputnyik V beadása után

Nem tudni, mennyibe kerülnek a védettségi igazolványok, mert a kormány nem mondja meg

Nem tudni, mennyibe kerülnek a védettségi igazolványok, mert a kormány nem mondja meg