szerző:
MTI

Tűzvészről és vonatkisiklásról szól az a fenyegető levél, amelyet Donald Tusk lengyel miniszterelnök és Rafal Grupinski, a kormányzó Polgári Platform frakcióvezetője is megkapott. A lengyel rendőrség vizsgálatot indított az ügyben.

Névtelen halálos fenyegetést kapott Donald Tusk lengyel miniszterelnök és Rafal Grupinski, a kormányzó Polgári Platform (PO) frakcióvezetője - jelentette kedden az RMF lengyel rádióadó. A tájékoztatás szerint Grupinski részére két postai küldemény érkezett, amelyek az éles lőszer mellett neki és a kormányfőnek címzett fenyegető leveleket tartalmaztak.

"A Polgári Platform, Donald Tusk és Grupinski - a német kancellár követői - rászolgáltak egy erős rúgásra. A szélhámosok vonatkisiklásra vagy egy fontos hivatalban bekövetkező tűzvészre számíthatnak" - olvasható a rejtélyes üzenetben a Glos Wielkopolski című lengyel napilap szerint.    

A TOK lengyel rádió arról számolt be, hogy a rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, szakvéleményt készíttet a lőszerről, és elrendelte az írás grafológiai elemzését is. Grupinski a rádiónak azt mondta, nem egy olyan névtelen levélről van szó, amelyet figyelmen kívül lehet hagyni. A rendőrség komolyan veszi a történteket, mivel még két éve sincs annak, hogy politikai gyilkosság történt Lengyelországban. 

2010 októberében egy 63 éves férfi, Ryszard Cyba megrohamozta a Jog és Igazságosság (PiS) nevű konzervatív ellenzéki párt irodáját, agyonlőtte az egyik európai parlamenti képviselő ott tartózkodó asszisztensét, és késsel súlyosan megsebesítette a párt egy másik képviselőjének munkatársát. Miután őrizetbe vették, elárulta, hogy eredeti célpontja Jaroslaw Kaczynski pártelnök és volt kormányfő lett volna. A tettest 2011 decemberében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy lódzi  bíróság.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!