szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Túl jó” ebédet főzött a menzás a svédországi Falun város egyik iskolájában, ezért az önkormányzat arra kötelezte, vigye lejjebb a menza minőségét. A döntés indoklása szerint „igazságtalan” a többi iskolával szemben, hogy az ő diákjaik csak rosszabb minőségű ételt kaphatnak.

Nem értékelte a faluni önkormányzat Annica Eriksson, a helyi iskola szakácsnőjének konyhaművészetét. A múlt héten meghozott döntés értelmében a menzának be kell szüntetni az eddigi, szinte éttermi színvonalú étkeztetéseket és ugyanolyan ételeket kell felszolgálni, mint a többi iskolában. Erikssont nem lehetett azzal vádolni, hogy egészségtelenül főzött volna: a menzán 15 féle zöldségből és többféle húsból választhattak, köztük tengeri rákból. A főételekhez frissen sült házikenyeret szolgáltak fel az előírt bolti pékáruk helyett. A hivatalos döntés szerint a menzának azért kell alkalmazkodni a többi iskolához, mert „méltánytalan”, hogy a többi iskola nem juthat ilyen színvonalú ételhez.

„Azt mondták, el vagyunk kényeztetve és itt az ideje, hogy alkalmazkodjunk mindenki máshoz” – mondta Erikson a döntés hátteréről. Az önkormányzat azzal is indokolta a döntését, hogy Eriksson főztje nem felel meg az egészséges étkeztetésről szóló, 2011-ben elfogadott előírásoknak. Kérdéses viszont, mennyire állja meg a helyét az érvelés, különösen annak tükrében, hogy a szakácsnő éppen azért kezdett „alternatív” módon főzni, mert a hivatalos menüt nem találta elég változatosnak. „Az étel nem mindig volt megfelelő minden diák számára, ezért kiegészítettem a választható menüt elegendő zöldséggel, illetve fehérjével csirke, tengeri rák és marhahús-pogácsák formájában” – nyilatkozta. Mint mondta, a különleges menü nem rótt plusz költségeket az iskolára, legalábbis az igazgatóság „nem panaszkodott”.

A gyermekétkeztetésért felelős helyi hivatal vezetője, Katarina Lindberg úgy nyilatkozott: céljuk, hogy „javítsák az iskolai étkeztetés minőségét és biztosítsák, hogy mindenki ugyanúgy részt vesz ebben a közös erőfeszítésben”. A döntés értelmében Eriksson menzájában többet nem szolgálhatnak fel frissen sült kenyeret, helyette a boltokban kapható olcsó pékárukat kell kínálniuk, ahogy a többi iskolában, emellett kevesebb féle zöldséget használhat az ebédek elkészítéséhez. Szintén véget vethetnek a menzán karácsonykor és húsvétkor szokásos svédasztalos ebédeknek.

A hivatalos döntés komoly felháborodást váltott ki a szülők és a tanulók körében. Az iskola negyedik osztályosai petíciót indítottak, amelyben a határozat visszavonását követelik.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!