szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államokba irányuló kínai befektetések értéke új rekordot dönthet az idén, és a trend várhatóan jövőre is folytatódik - állítja az Asia Society legújabb tanulmányában.

Az Egyesült Államokba irányuló kínai befektetések idei összértéke az év első tíz hónapjában a hétmilliárd dollárt közelítette, vagyis már jelenleg is meghaladja az eddigi rekordnak számító 2010-es értéket - írja az amerikai székhelyű nonprofit szervezet.

Az év egészében mintegy félszáz befektetést eszközölhetnek majd a kínai magánszemélyek és cégek az Egyesült Államokban, 2013-ban pedig a projektek számát és értékét illetően is növekedés valószínűsíthető - áll a jelentésben. 

A szervezet 2000-2011 közötti befektetéseket összegző statisztikáiból kiderül, hogy a befektetések száma alapján Kalifornia, New York és Texas állam a kínaiak legkedveltebb célpontja, a legnagyobb értékű befektetéseket ugyanakkor New York, Texas és Illinois állam könyvelhette el. A befektetések nagyjából 60 százaléka az állami szektoron kívülről érkezett - állítja az Asia Society.

Az Egyesült Államokba irányuló kínai befektetések növekedésének trendjére korábban a Mergermarket pénzügyi információkat és elemzéseket készítő cég is rámutatott. A vállalat kiemelte, hogy a kínai fél által kezdeményezett cégösszeolvadások és felvásárlások (M&A) értéke az év első kilenc hónapjában 93,7 százalékkal nőtt 2011 hasonló időszakához képest. A dollárban számolt befektetéseket illetően az Egyesült Államok ma a szárazföldi kínai és a hongkongi cégek harmadik legkedveltebb piaca - összegezte a Mergermarket.

A hongkongi South China Morning Post napilap októberi írásában azt emelte ki, hogy 2013 minden eddiginél több befektetést hozhat. Az idén ugyanis az elnökválasztási kampány miatt és a jelöltek retorikája következményeként is fokozódó Kína-ellenesség miatt jónéhány nagyobb szabású beruházás aláírását elhalasztották, és ezek is a jövő évben esedékesek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!