szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkezdődött a szlovéniai elnökválasztás második fordulója.

Megkezdődött vasárnap a szlovéniai elnökválasztás második fordulója. A hivatalban lévő, balközép irányultságú államfő, Danilo Türk és szintén baloldali - szociáldemokrata - kihívója, Borut Pahor mérkőzik meg egymással. 

Türk az első fordulóban meglepetésre kevesebb voksot (35,8 százalék) kapott, mint Pahor korábbi miniszterelnök (40 százalék). A pénteken közzétett utolsó felmérések szerint Pahorra a megkérdezettek 35,1, míg Türkre 46,9 százaléka adná a szavazatát - írta a Mladina című hetilap. Közvélemény-kutató intézetek ennek dacára nem zárják ki, hogy meglepetést hoz a második forduló. Sok függ majd a választói aktivitástól, a részvételi aránytól. Három héttel ezelőtt, az első fordulóban a választásra jogosultaknak (1,7 millió ember) mindössze a 48 százaléka ment el szavazni, ami a legalacsonyabb részvételi arány az önálló Szlovénia történetében.

A szavazóhelyiségeket reggel hét órakor nyitották meg, és este hétkor zárják be. Rögtön zárás után lesznek exit poll-eredmények, az első részleges eredményeket pedig várhatóan fél kilenckor közlik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!