szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nagyszabású gyászünnepséget tartottak vasárnap Phenjanban az egy éve elhunyt volt észak-koreai vezető, Kim Dzsongil emlékére, az ő tanításainak tulajdonítva az ország minapi első sikeres műholdfelbocsátását is.

Az állami televízióban élőben közvetített eseményen, amelyet a főváros egyik fedett sportcsarnokában rendeztek meg, több ezer feketébe öltözött állami tisztviselő és egyenruhás katona vett részt.

Kim fia és utódja a hatalomban, a fiatal Kim Dzsong Un Mao-öltönyében merev arckifejezéssel követte a ceremóniát a tribünön, az állami és katonai vezetés több tucat magas rangú tisztségviselőjének körében.

A színpad hátterét egy hatalmas vörös zászló díszítette, rajta Kim Dzsongil mosolygós portréjával. A néhai vezér - aki maga is az apjától, az országot 1948-ban megalapító Kim Ir Szentől vette át a hatalmat - szívinfarktusban halt meg tavaly december 17-én. Egyelőre nem tudni, hogy halálának pontos évfordulóján, hétfőn lesz-e még Phenjanban valamilyen hivatalos megemlékezés.

A vasárnapi gyászünnepségen Kim Jong Nam, az ország névleges államfője hosszan méltatta az elhunytat, azt hangoztatva, hogy még az ország első műholdjának minapi sikeres felbocsátása is az ő iránymutatásának, tanításainak köszönhető.

Észak-Korea, a nemzetközi közösség figyelmeztetésével dacolva, szerdán állította Föld körüli pályára állítólagos első műholdját. A Kvanmjonszon-3 (Fénylő Csillag) elnevezésű műhold felbocsátását pénteken több százezres díszszemlével ünnepelték meg Phenjan központjában.

A felbocsátás kemény bírálatokat váltott ki a nemzetközi közösségben, mivel sokan interkontinentális ballisztikus rakétával végzett, katonai célú kísérletnek tartják, amely a világtól elzárt ország atomhatalmi törekvéseibe illeszkedik. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerint a hordozórakéta indításával Észak-Korea egyértelműen megsértette a testület vonatkozó határozatait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan jöttek létre az univerzum legnehezebb anyagai?

Hogyan jöttek létre az univerzum legnehezebb anyagai?

A bíróságok munkarendje is változik egy új kormányrendelet szerint

A bíróságok munkarendje is változik egy új kormányrendelet szerint

Helikopterbalesetben meghalt a repülőgépgyártó Dassault egyik örököse

Helikopterbalesetben meghalt a repülőgépgyártó Dassault egyik örököse