szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Precíziós gépi eljárással legyártott műanyagmosolyú kirakatbábunak" nevezte Katalin cambridge-i hercegnőt, a majdani brit uralkodó feleségét Hilary Mantel Booker-díjas brit szerző. Az egyik legsikeresebb kortárs brit írónő véleménye azonnal akkora botrányt kavart, hogy a hivatalos indiai látogatáson tartózkodó brit miniszterelnök, David Cameron is megszólalt az ügyben, és elítélt Mantel kijelentéseit.

Hilary Mantel az első nő, és egyben az első brit szerző, aki kétszer vehette át a legrangosabb brit irodalmi elismerést, a Booker-díjat. Az író még február elején, a British Museumban tartott zárt szakmai körben előadást arról, hogy az elmúlt évszázadokban miként alakult az angol királyi családok kiemelkedő történelmi jelentőségű női tagjainak közmegítélése.

Az írónő Boleyn Annától, VIII. Henrik tragikus sorsú második feleségétől jutott el Kate Middletonig, azaz Katalin hercegnőig, Vilmos herceg várandós hitveséig, akiről az előadás kedden nyilvánosságra került szövege szerint egyebek mellett megállapította, hogy "saját egyéniség nélküli kirakatbábu, akit kizárólag az határoz meg, hogy éppen mit visel".

Hozzátette még, hogy szerinte a hercegnő kezdetben "mozgatható ízületű végtagokból összerakott játékbaba volt, akire különböző rongyokat aggattak", mára viszont eljutott oda, hogy létének "egyetlen értelme és célja a gyermekszülés".

Hilary Mantel szerint Katalin úgy néz ki, mint "akit egy bizottság megtervezett, és utána mesteremberek legyártották, tökéletes műanyagmosollyal", és azért "választották ki a hercegnői szerepre, mert kifogástalannak találták: olyan fájóan sovány volt, hogy annál soványabbat kívánni sem lehetett volna ... és az a kockázat sem fenyegetett, hogy idővel karakteressé fejlődik".

Az írónő szavait keddi nyilvánosságra kerülésük után azonnal elítélte a brit kormányfő. David Cameron indiai látogatásán nyilatkozott a BBC-nek. Azt mondta, hogy Hilary Mantel nagyszerű könyveket ír ugyan, de amit Kate Middletonról mondott, "az teljes félreértés és abszolút nem helytálló".

Cameron szerint Katalin hercegnő "ragyogóan okos, és fantasztikus képviselője Nagy-Britanniának, akire büszkének kell lennünk".

A St. James-palota - Vilmos herceg és édesapja, Károly trónörökös közös londoni hivatala - keddig nem fűzött kommentárt az ügyhöz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!