szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kínai internetcímről érkezett az a kibertámadás, amely Dél-Koreában megbénította három nagy tévéállomás és két nagybank számítógépes rendszerét - közölte csütörtökön a dél-koreai távközlési bizottság szóvivője és több meg nem nevezett szakértő.

A szakértők elismerték, hogy túlságosan korai vádolni bárkit is, és az internetcím mint forrás könnyen manipulálható, de a gyanú gyorsan Észak-Koreára terelődött a szerdai összehangolt kibertámadás miatt.

Phenjan ugyanis az utóbbi napokban támadással fenyegette meg Dél-Koreát azon szankciók miatt, amelyeket az ENSZ vetett ki Észak-Koreára legutóbbi kísérleti atomrobbantásáért. Szöul már korábban is megvádolta Észak-Koreát azzal, hogy kínai internetcímet használó hackerei támadják a dél-koreai intézményeket.

Helyi idő szerint szerda délután Dél-Koreában nagyjából egyidejűleg összeomlottak a KBS, az MBC és az YTN tévéállomás, valamint a Shinan és a Nonghyup (NH) kereskedelmi bank szerverei. A hat intézményben összesen 32 ezer számítógépet érintett az internetes támadás. Várhatóan négy-öt napba telik, mire sikerül teljesen helyreállítani a rendszereket.

Az elmúlt négy évben többször is ért nagyszabású hackertámadás dél-koreai intézményeket, többek között kormányzati szerveket és országos lapokat. Szöul szerint Phenjan informatikusok seregét képezte ki arra, hogy behatoljanak dél-koreai számítógépes rendszerekbe, és kárt okozzanak bennük. Észak-Korea azt állította, hogy a múlt héten maga is kibertámadás áldozata volt, emiatt az Egyesült Államokat vádolta, és megtorlással fenyegetőzött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig

A Fidesz egy stadion árát adja a fiatal dolgozóknak a választás előtt

A Fidesz egy stadion árát adja a fiatal dolgozóknak a választás előtt

A jövő felsőoktatása izgalmasabb lehetőségeket rejt, mint elsőre gondolná

A jövő felsőoktatása izgalmasabb lehetőségeket rejt, mint elsőre gondolná