szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ismét negatív kritikát fogalmaztak meg Magyarországról a német köztévé gyerekhíradójában, ahol animációk segítségével magyarázták el, mit is jelent a nemrég megszavazott alkotmánymódosítás. A Külügyminisztérium szerint valótlanul mutatták be a tényeket a műsorban, immár másodjára.

A logo! című gyermekhíradó egyebek mellett a KIKA nevű gyermekcsatornán látható, amely a német köztévé tulajdonában van. A ZDFtivi műsorán is látható, amely az ARD mellett a másik országos közszolgálati csatornához, a ZDF-hez tartozik.

A műsorban tavaly januárban is téma volt már az új magyar alkotmány illetve a sajtószabadság. Akkor is infografikák segítségével magyarázták el a fiatal nézőknek, hogy „sok magyarnak nem tetszik az ország új alkotmánya, és az sem, hogy a kormány ellenőrizni akarja, mit írnak vagy mondanak az újságírók a tévékben, rádiókban, újságokban”.

Ugyanilyen szemléltető eszközöket használtak a műsor készítői a magyar alaptörvény negyedik módosítását magyarázó összeállításban, amely a logo! szombati adásában szerepelt.

Vannak bizonyos szabályok, amelyek mind a huszonhét uniós tagországra vonatkoznak. Van azonban egy ország, Magyarország, amely nem a legjobban ügyel ezekre a szabályokra – magyarázták leegyszerűsítve az alkotmánymódosítás körülményeit a gyerekhíradóban.

„A magyar újságírók nem tudósíthatnak mindig szabadon, vannak például rádióállomások, amelyek nem kapnak tartós működési engedélyt, mert a kormányról nincs jó véleményük, és ezt nyíltan el is mondják” – mondták a műsorban, valószínűleg a Klubrádióra utalva.

©

„A kormány azt szeretné elérni, hogy az emberek az újságokból, a rádióból és a tévéből csak jó híreket halljanak róla” – állították ezután.

Ugyancsak beszéltek a műsorban arról, hogy a magyar politikusok többsége úgy döntött: az ország legfontosabb bíróságának ezentúl sokkal kevesebb jogosultsága lesz.

©

A Magyarországról szóló animáció végén elmondták a német gyerekeknek azt is: az EU ellenőrizni fogja, hogy a magyar szabályozás megfelel-e az uniósnak. Ha nem, akkor megbüntethetik az országot, például úgy, hogy kevesebb pénzt adnak neki – tették hozzá.

Orbánéknak nem tetszett

A Külügyminisztérium elítéli, hogy a német közszolgálati televíziók tulajdonában álló KIKA gyermekcsatorna ismeretterjesztő műsorán Magyarországot valótlanul bemutató, a tényeket figyelmen kívül hagyó animációt vetítettek, immár a második alkalommal – olvasható a kormány.hu-ra feltett közleményben.

A közelmúltban elfogadott negyedik alkotmánymódosítással kapcsolatban az Alkotmánybíróság hatáskörének csökkenéséről, valamint az itthoni médiahelyzetről szóló állításokat a magyar kormány már többször cáfolta. A Külügyminisztérium különösen aggályosnak tartja, ha téves információkkal már a gyerekeket is félrevezetik – írják.

Prőhle Gergely helyettes államtitkár 2013. március 21-én minderről személyesen tájékoztatta Matei I. Hoffmann német nagykövetet – tették hozzá. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sportos dízel: itt a 341 lóerős Audi SQ5 Sportback TDI

Sportos dízel: itt a 341 lóerős Audi SQ5 Sportback TDI

Többen máris megrohamozták a utahi sivatagban talált fémoszlopot

Többen máris megrohamozták a utahi sivatagban talált fémoszlopot

Hiába kaptak saját idősávot, a vártnál sokkal több idős jár zsúfolt boltokba délután

Hiába kaptak saját idősávot, a vártnál sokkal több idős jár zsúfolt boltokba délután