szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap az Európai Bizottság által Magyarországgal kapcsolatban mérlegelt eljárásokról számolt be, az ARD közszolgálati műsorszóró társaság pedig az Európai Parlamentben Magyarországról folytatott vitával kapcsolatban közölt összeállítást a Tagesschau.de című hírportálján. Több osztrák lap az Európai Néppárt frakciójának ülése és a strasbourgi EP-vita kapcsán foglalkozott Magyarországgal, a pozsonyi Új Szó a Fidesz "szélsőbalos gazdaságpolitikájáról" írt, a La Libre Belgique belga napilap pedig az alkotmányos ellensúlyok megszüntetésének következményeit elemezte.

FAZ a címoldalán Az Európai Bizottság be akarja perelni Magyarországot címmel közölt beszámolót, amelyben saját értesülésekre hivatkozva azt írták, a brüsszeli testület három kötelezettségszegési eljárás mellett azt is fontolgatja, hogy kezdeményezi az úgynevezett hetes cikkely szerinti eljárás megindítását. A lap brüsszeli tudósítója kiemelte: uniós biztosok "növekvő többsége" véli úgy, kezdeményezni kell a nem jogi, hanem politikai természetű eljárás megindítását, amelynek során a tagállamok azt vizsgálják, hogy demokratikusan működik-e az érintett tagország. 

A FAZ szerint a bizottságban egyre inkább teret nyer az a vélemény, hogy a hetes cikkely szerinti eljárás alkalmas eszköz az Orbán-kormány reformjaira vonatkozó "elvi bírálat" kifejezésére, amelyet a specifikus jogi kérdésekkel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárásokban nem lehet kifejezésre juttatni.

"Merkel későn kezdett kritikus hangon beszélni Orbánnal"

A Tagesschau.de "'Fogpiszkálóval vagy atombombával' Magyarország ellen?" címmel közölt beszámolót. A szerző kiemelte: a magyar kormány tevékenységével kapcsolatban az Európai Parlamentben "lassan a konzervatívok türelme is elfogy". Egyebek között megjegyezte: "Angela Merkel későn kezdett kritikus hangon beszélni Orbánnal."

Hozzátette: a konzervatívoknak észrevehetően egyre nehezebbre esik Orbán támogatása, és már az is valószínűnek tűnik, hogy a Fideszt kizárják a frakcióból. Ugyanakkor ezzel a lépéssel "a beszélgetés fonalát is elvágnák", és lehetőséget adnának Orbánnak, hogy azt mondhassa honfitársainak: Európa nem akar minket, ezért aztán mostantól tényleg a saját utunkat járjuk – fejtette ki.

Véletlen egybeesés, hogy Margaret Thatcher temetését ugyanazon a napon rendezik, mint az Európai Parlament vitáját a magyar kormány "alapjogi jogsértéseiről" – írta a Der Standard. A liberális osztrák napilap úgy véli, Londonban a jobboldali gazdasági liberalizmus és a minden politikai integrációt elutasító, feltüzelt nacionalizmus egyik ikonját temetik ezen a napon. Strasbourgban az "excesszív, az alapvető jogok, a demokrácia és az alkotmány alapvető szabályai elleni vétségtől vissza nem riadó nacionalizmust fogják perbe" – írja a lap.

"Orbán 'játéka' a jelek szerint ismét jól működött"

A Der Standard másik írásában, Orbán macska-egér játéka című tudósításában úgy vélekedett, Orbán "játéka" a jelek szerint ismét jól működött. A kormányfő megígérte, hogy két kérdésben engedni fog. Néppárti képviselők közlése szerint Orbán jól érvelt, hasonló esetekre utalt más tagállamokban. Az Európai Néppárt (EPP) ragaszkodik ahhoz, hogy az Európai Bizottság "tényeket tegyen az asztalra", s ha "valami nincs rendben, arra ott van az Európai Bíróság" – mondta Joseph Daul frakcióvezető a lapnak. Daul közölte, a kizárás egyáltalán nem volt napirenden.

Az Európai Néppárt fokozza a Magyarországra gyakorolt nyomást – írta rövid tudósításában a Die Presse című konzervatív osztrák napilap. Orbán egyre inkább nyomás alatt áll vitatott alkotmányreformja miatt – fogalmazott a Presse. Kedden "erős kritikát" kellett elviselnie az Európai Néppárt frakcióülésén. Mégis, a frakciónak jelenleg egyáltalán nem áll szándékában a Fideszt kizárni – írta a lap, Othmas Karas osztrák néppárti képviselőt idézve. A cikkben úgy fogalmaztak: Orbán a bizottság szerződésszegési eljárással való fenyegetésére a reform módosításával válaszolt.

"Ezért komcsik Orbánék"

A magyar kormány gazdaságpolitikájáról és a Fidesz állítólagos politikai irányultságáról közölt kommentárt szerdán a pozsonyi Új Szó. "Orbán Viktornak semmi keresnivalója nem lenne Margaret Thatcher temetésén, és a Fideszt már rég ki kellett volna paterolni az Európai Néppártból", mivel "már csak nevében jobboldali és demokrata, gazdaságpolitikája leginkább szélsőbalosként jellemezhető" – írta a magyar nyelvű szlovákiai lap, "Ezért komcsik Orbánék" című cikkében.

A cikk szerzője Gál Zsolt, a Most-Híd frakcióvezetőjének gazdasági tanácsadója szerint elgondolkodtató, hogy miként viszonyulna "a szinte mindent privatizáló Margaret Thatcher" a temetésén részt vevő, "a privatizációt vadul ellenző Orbán" politikájához. Hozzáteszi: "valószínűleg hangos egyet nem értését fejezné ki". 

A La Libre Belgique című belga lap honlapján az "Irányított demokrácia vagy alakuló diktatúra?" című budapesti tudósítás azt taglalja, hogy Magyarországon az alkotmányos ellensúlyok megszüntetése egy új rendszert hoz létre. "A Fidesz bármilyen törvényt megszavaztathat. A parlament már eddig is elfogadott visszaható hatású törvényeket, amelyek a multinacionális cégeket megfosztják attól a jogtól, hogy szabadon emelhessék az energia árát. S az "öreg", 62 éves korukban nyugdíjba küldött bírákat olyan emberek váltják fel, akiket a hatalomtól nagyon függő hierarchia nevezett ki" – olvasható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átlagosan 8,3 százalékkal nőttek a kgfb-díjak

Átlagosan 8,3 százalékkal nőttek a kgfb-díjak

„Nem szeretnék, és nem is tudnék a jövőben egy nettó NER-projektben résztvenni” – felmondott a Neokohn főszerkesztője

„Nem szeretnék, és nem is tudnék a jövőben egy nettó NER-projektben résztvenni” – felmondott a Neokohn főszerkesztője

Történelmet írt Erdogan veje, de csak azzal, hogy az Instagramon mondott le

Történelmet írt Erdogan veje, de csak azzal, hogy az Instagramon mondott le