szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az új alkotmány elfogadásához gratuláltak Magyarországnak a magyar caucus vezetői, melynek republikánus és demokrata képviselői is vannak.

Andy Harris és David Joyce republikánus, valamint Marcy Kaptur demokrata képviselő a 113. amerikai kongresszusban újraalakította a magyar caucust (törvényhozói csoportot) – derült ki a politikusok által az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményéből.

Harris, Joyce és Kaptur képviselő egyaránt a kongresszus magyar baráti tagozatának társelnöke lesz, miután a posztot korábban együtt betöltő Steve LaTourette republikánus és Dennis Kucinich demokrata képviselő visszavonult. A Magyarországgal rokonszenvező és a kétoldalú kapcsolatok fejlődését támogató törvényhozói csoport tagja lesz még Mario Diaz-Balart, Carolyn B. Maloney, Timothy J. Ryan , Henry A. Waxman, akik további támogatók csatlakozását várják.

A társelnökök közleménye erősnek nevezte a két országnak a sokoldalú gazdasági együttműködésre, a közös NATO-tagságára, valamint az amerikai és a magyar népnek a szabadság iránti mély elkötelezettségére épülő kapcsolatait.

A caucus vezetői egyebek mellett gratuláltak Magyarországnak az új alkotmány elfogadásához, amely "fontos fejezetet zár le az ország posztkommunista múltjában, és elő fogja segíteni minden állampolgára szabadságjogainak biztosítását".

A társelnökök elismeréssel szóltak az amerikai magyarságnak az amerikai kultúrához, jóléthez, valamint az amerikai-magyar kapcsolatokhoz való óriási hozzájárulásáról. Mint rámutattak, a másfél millió amerikai magyar különleges hídszerepet tölt be a két ország között.

"Örülök, hogy az Egyesült Államok és Magyarország közötti erős kapcsolatok szószólója lehetek. Együttműködve képesek leszünk szembenézni az országaink előtt álló kihívásokkal, miközben fenntartjuk elkötelezettségünket a szabadság, a demokrácia és a gazdasági biztonság mellett" – hangoztatta a sok magyar lakta Ohióban megválasztott Marcy Kaptur, aki a képviselőház rangidős női tagja, és régóta támogatója a magyar caucusnak.

Andy Harris az amerikai kongresszus egyetlen magyar származású tagja, aki 2010-ben, a képviselőházba történt első megválasztása után csatlakozott a tagozathoz. A közlemény szerint az újraválasztását követően azért döntött úgy, hogy vezető szerepet vállal a csoportban, mert megítélése szerint a magyarokat és az amerikaiakat elválaszthatatlanul összeköti a szabadság és a lehetőségek iránti elkötelezettségük, ami miatt a két országnak a jelentősebb gazdasági és biztonságpolitikai kezdeményezéseken keresztül tovább kell mélyítenie együttműködését.

A szövetségi képviselőházba első ízben megválasztott David Joyce szintén ohiói, s fontosnak érzi az amerikai magyar közösséggel való együttműködést és a két ország közötti kapcsolatrendszer bővítését.

A kétpárti törvényhozói csoport, amelynek neve hivatalosan Kongresszusi Magyar Amerikai Caucus, 2003-ban alakult meg a néhai Tom Lantosnak a javaslatára, aki a képviselőház külügyi bizottságának volt az elnöke. Kommünikéjében a caucus vezetése ígéretet tett arra, hogy a Lantos és a Kucinich által elvégzett jelentős munkára fog építeni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!