szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legálisan összeházasodott azonos nemű párokat ugyanolyan jogok és juttatások illetik meg, mint a heteroszexuális párokat – ezt mondták ki az amerikai legfelsőbb bíróság szerdán kihirdetett határozatában.

Az amerikai legfelsőbb bíróság két kérdésben hozott döntést, mindkettő az azonos nemű párokat érinti, és mindkét ügyben szoros, 5-4-es arányban határoztak a melegek javára.

A házasság védelméről szóló, 1996-os szövetségi törvény alkotmányossági vizsgálatának ügyében kimondták, hogy az azonos nemű házaspárokat is ugyanolyan szövetségi juttatások és kedvezmények illetik meg, mint a heteroszexuális házaspárokat.

©

Egyelőre tizenkét amerikai államban, valamint Columbiában házasodhatnak az azonos nemű párok, és a listán korábban rajta volt Kalifornia is: ott 18 ezer meleg pár kelt egybe korábban, majd később már nem engedélyezték az azonos neműek házasságát.

Kaliforniában 2008 novemberében népszavazáson hagyták jóvá ugyanis a választópolgárok az állam alkotmányának módosítását, amelynek alapján férfi és nő kapcsolataként határozták meg a házasság intézményét. Két évvel később Vaughn Walker szövetségi bíró alkotmányellenesnek minősítette és érvénytelenítette a tilalmat, éppen arra hivatkozva, hogy az sérti az egyenlő bánásmódnak a szövetségi alkotmányban garantált jogát.

Szerdán aztán a legfelsőbb bíróság is kimondta, hogy a kaliforniai tiltás alkotmányellenes. Ugyanakkor arról nem határoztak, hogy érvényesek-e az eddig megközött melegházasságok Kaliforniában és a többi érintett amerikai államban, de sokan úgy vélik: Kaliforniában biztosan kikövezték ezzel az utat az újabb egynemű házasságoknak.

A legfelsőbb bíróság azougyanakkor nem korszakalkotó döntést hozott, mert nem azt mondta ki, hogy az azonos nemű pároknak alapvető joga házasságot kötni, hanem azt, hogy a házaspárokat ugyanolyan jogok illetik meg, legyen különböző vagy azonos nemű a pár két tagja.

Barack Obama amerikai elnök felhívta az ügy felpereseit, és gratulált nekik a legfelsőbb bíróság szerdai ítélethirdetése után.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Súlyosan visszaveti a női egyenjogúságot a járvány

Súlyosan visszaveti a női egyenjogúságot a járvány

A szemetet is kicsavarná a kormány az önkormányzatok kezéből, Karácsony szerint a kormány a vereségtől tartva privatizál

A szemetet is kicsavarná a kormány az önkormányzatok kezéből, Karácsony szerint a kormány a vereségtől tartva privatizál

TASZ: Mondvacsinált indokkal bírságolta meg a rendőrség egy antifasiszta tüntetés szervezőjét

TASZ: Mondvacsinált indokkal bírságolta meg a rendőrség egy antifasiszta tüntetés szervezőjét