szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Asraf Mohszen, Egyiptom budapesti nagykövete szerint az arab országban nem államcsíny történt, hanem alkotmányos keretek között, a nép akaratának megfelelően váltották le Mohamed Murszi elnököt.

"Nem katonai puccs történt, a hadsereg a nép kérésére válaszolva nem megszerezte a hatalmat, hanem átadta azt az alkotmánybíróság elnökének" – jelentette ki a nagykövet csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Mint elmondta, a 2011. január 25-én kezdődött "nagy forradalmat sajnálatos módon eltérítették, sok olyan dolog történt, sok hiba, amelynek nem lett volna szabad megtörténnie". Most viszont gyors és jó irányú változások következnek majd – mondta, hozzátéve, hogy Egyiptom biztonságos az oda látogató turisták számára.

Az egyiptomi katonai hatóságok csütörtökre virradó éjjel házi őrizetbe helyezték a megbuktatott államfőt, Mohamed Murszit. Az Egyesült Államok, az ENSZ és az Európai Unió mielőbbi választások kiírására és az alapvető jogok tiszteletben tartására szólította fel a hatalmat előző nap átvevő egyiptomi hadsereget. Összecsapásokban legalább 32-en meghaltak az éjszaka. Az ideiglenes elnök letette a hivatali esküt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!