szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kutyákat akar bevetni csigák ellen Floridában az amerikai tagállam mezőgazdasági hatósága.

A csigák nem közönségesek, afrikai óriásokról van szó, amelyek patkányméretűre is megnőnek. A kutyák a csigák felderítéséhez kellenek.

Az afrikai óriáscsiga az egyik legpusztítóbb invazív faj, ráadásul nagyon szapora és agresszívan terjeszkedik. Két éve vették észre Floridában az első példányokat, és a csiga azután belepte Miami egész környékét.

Nemcsak a növényeket falják fel, hanem a házak gipszvakolatát is megdézsmálják, mert szervezetük igényli a meszet ahhoz, hogy kellően nagy házat tudjanak építeni. Nagy seregben a csigák komoly kárt tehetnek épületek szerkezeteiben. Mindemellett olyan tüdőférget terjeszthetnek, amely embereket is megbetegíthet.

Eddig 6 millió dollárt, azaz 1,36 milliárd forintnyi összeget költött az állam az afrikai óriáscsigák elleni harcra. 128 ezer példánnyal sikerült ugyan végezni, de ez messze nem elég a győzelemhez. Jelenleg 45 fős embercsapat járja Miami környékét.

A csigavadász kommandó fő fegyvere a gereblye, de csapdákat, vegyszereket is használnak a küzdelemben. Sokszor lakossági telefon nyomán indulnak bevetésre, ám nem könnyen lelik meg a "feljelentett" csigákat.

Ezért kellenek a kutyák, melyek között labrador retriever is akad. Az ebeket csigák kiszimatolására képezik ki, a tanfolyam három hónapos. A kutyák már messziről megérezhetik a csigákat, mivel a csúszómászók erős szagot bocsátanak ki.

Az afrikai óriáscsigának nincs természetes pusztítója Floridában, ezért is tudott annyira elszaporodni. Feltevések szerint az első példányokat az állam területére egy afrikai eredetű vallási szekta vihette be, amely szertartásaihoz ilyen csigákat használ.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Évtizedek óta először nőhet a szegénység mértéke a világban

Évtizedek óta először nőhet a szegénység mértéke a világban

Rogán Antal helyett Gulyás Gergely felügyeli az Esterházy-kastély működtetését

Rogán Antal helyett Gulyás Gergely felügyeli az Esterházy-kastély működtetését

Síléccel vagy túrabakanccsal a D-vitamin nyomában

Síléccel vagy túrabakanccsal a D-vitamin nyomában