szerző:
MTI

Négy évtizeddel a hírhedt diktátor, Augusto Pinochet hatalomra jutása után a chilei bírók bocsánatot kértek a Pinochet-rezsim áldozataitól.

A chilei bírók országos egyesülete helyi idő szerint hozta nyilvánosságra azt a közös állásfoglalást, amelyben megkövették a Pinochet-rezsim áldozatait, illetve hozzátartozóikat.

A nyilatkozatban egyebek mellett az áll: el kell ismerni, hogy az akkori igazságszolgáltatás és különösen a Legfelsőbb Bíróság abban az időben nem töltötte be az alapvető emberi jogok garantálójának szerepét.

Augusto Pinochet néhai tábornok 1973. szeptember 11-én a CIA közreműködésével megdöntötte a szocialista Salvador Allende kormányát és átvette a hatalmat. A Pinochet-diktatúra mai becslések szerint legkevesebb 3200 ember meggyilkolásáért és tízezrek megkínzásáért, börtönbe zárásásért volt felelős. A diktátor 1990-ig volt hatalmon.

Egyes adatok szerint a chilei bíróságok a Pinochet-rezsim első éveiben mintegy ötezer olyan kérvényt utasítottak el, amelyben a hozzátartozók segítséget kértek elrabolt, meggyilkolt emberek felkutatáshoz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!