szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Közkegyelmet és amnesztiát hirdetett Evo Morales bolíviai államfő azok számára, akiket "kisebb súlyú" bűncselekményekért börtönöztek be, de ez az intézkedés nem vonatkozik a "terrorista" tevékenységgel vádoltakra, így Tóásó Elődre sem - derül ki a csütörtöki bolíviai sajtó tudósításaiból.

Az államfő annak nyomán határozott erről, hogy augusztus 23-án harminchárom ember vesztette életét Santa Cruz Palmasola börtönében a rabok két csoportja között kirobbant, tragikusan végződött verekedés és tűzvész következtében. Morales - mint idézik őt a hírközlő eszközök - ennek az esetnek a nyomán határozta el magát arra, hogy sürgős megoldást keressen a mostoha börtönviszonyokra, aminek részben az igazságszolgáltatás lassúsága is az oka. Tíz fogolyból nyolcnak az ügyében még nem született ítélet, s vannak olyanok, akik húsz év óta rács mögött vannak jogerős ítélet nélkül. 

©

"Nem nagyon ismertem az igazságszolgáltatásnak ezt a vonatkozását. Sajnos olyan dolgoknak kell történniük, mint ami Palmasolában történt, hogy tájékozódhassak e témában. El kell ismerni a hatóságoknak ezt a súlyos hibáját" - mondta Morales. Az elnöki rendelet - amelyet a parlamentnek utólag még jóvá kell hagynia - közkegyelemben és amnesztiában részesíti a bebörtönzöttek adott kategóriáit.

Az ABI és az ANF bolíviai hírportál, valamint az El Deber Santa Cruz-i napilap és több más újság szerint közkegyelemben vagy amnesztiában azok részesülnek majd, akiket legfeljebb nyolc évi elzárásra ítéltek "kisebb súlyú" bűnökért. Vonatkozhat az idős emberekre, a huszonöt évnél fiatalabbakra, a súlyos betegekre, a súlyosan fogyatékosokra, illetve olyan szülőkre, akik tizenkét esztendősnél fiatalabb gyermekeikkel kénytelenek együtt lenni a börtönben (Bolíviában ezt megengedi a törvény). Kedvezményezettjei lehetnek az intézkedésnek azok az előzetes letartóztatásban lévő személyek, akiknek a pere már négy éve húzódik bármiféle eredmény nélkül.  

A rendelkezés hatálya ugyanakkor nem terjed ki azokra a vádlottakra vagy elítéltekre, akiket gyilkosság, kiskorúak elleni erőszak, hazaárulás kémkedés, emberkereskedelem, terrorizmus, szeparatizmus, sikkasztás, korrupció, valamint kábítószer-csempészet miatt vonnak vagy vontak büntetőjogi felelősségre. Ennek értelmében a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd és vádlott-társai - akik ellen "terrorizmus" vádjával folyik per - nem vonatkozik az elnök kegyelmi rendelete. Más kérdés, hogy Tóásót és a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot immár több mint négy év óta tartják fogva, holott a bolíviai törvények értelmében senkit nem lehet három évnél tovább előzetes letartóztatásban tartani. 

Morales ezzel a rendelkezésével reméli enyhíteni a börtönök túlzsúfoltságát. Az országban mintegy tizenötezer ember van rács mögött, de a büntetés-végrehajtási intézetek sokkal kevesebb ember befogadására lennének csak képesek. A börtönökben ráadásul saját "belső törvények" uralkodnak, "rabokból szerveződő "klánok" harcolnak egymással, a foglyok nagy része pedig e csoportok önkényét kénytelen elszenvedni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Transzneműként bújt elő Ellen Page hollywoodi színész

Transzneműként bújt elő Ellen Page hollywoodi színész

Karácsony a Tiborcz-perben: Emblematikus figurát kerestem az új adónem elnevezéséhez

Karácsony a Tiborcz-perben: Emblematikus figurát kerestem az új adónem elnevezéséhez

Magyarországon a zöld rendszámos új Skoda Octavia RS

Magyarországon a zöld rendszámos új Skoda Octavia RS