szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vendégprofesszori állást hoznak létre és újraindítják a magyar tanulmányokat a Clevelandi Állami Egyetemen (CSU) az ohiói nagyváros több magyar szervezetének támogatásával - közölte kedden internetes kiadásában a Plain Dealer című napilap.

A magyar tanulmányokat az egyetem Bölcsészettudományi és Társadalomtudományi Kollégiumában indítják újra.

A lap szerint az amerikai egyetem képviselői Budapesten szombaton írtak alá együttműködési megállapodást a Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottsággal a vendégprofesszori állás létrehozásáról a magyar nyelv és kultúra oktatására. A meghívott Fulbright-előadó 2014 őszén kezdheti meg munkáját.

A státus létrehozásához hozzájárult a Clevelandi Magyar Történelmi Társulat (Cleveland Hungarian Heritage Society), a Clevelandi Magyar Fejlesztési Munkaközösség (Cleveland Hungarian Development Panel), a Magyar Társaság (Hungarian Association), a Cserkész Barátok Köre (American Hungarian Friends of Scouting), Északkelet-Ohio Magyar Kulturális Központja (Hungarian Cultural Center of Northeastern Ohio), a Clevelandi Magyar Iskola (Cleveland Hungarian School), a William Penn Társaság (William Penn Association), a Magyar Baráti Közösség (Hungarian Community of Friends) és egy magánadományozó. 

A Plain Dealer emlékeztetett arra, hogy Ohio állam északkeleti részén mintegy 105 ezren élnek olyanok, akik magyar felmenőkkel rendelkeznek. A gazdag történelemre visszatekintő, élő helyi magyar közösségnek templomai és társadalmi szervezetei vannak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!