szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A keddi véres kijevi utcai harcok miatt államcsínykísérlet gyanújával nyomozást indított szerdán az ukrán titkosszolgálat (SZBU) "egyes politikusok" ellen.

Az SZBU közleményében nem nevezett meg konkrét személyeket. Korábban Szerhij Arbuzov ügyvivő miniszterelnök ugyanezzel a bűncselekménnyel vádolta az ellenzéket. A Viktor Janukovics elnök által irányított ukrán politikai vezetés a Vitalij Klicsko ellenzéki vezető körül tömörülő ellenfeleit teszi felelőssé a legalább 25 halottat és több mint ezer sebesültet követelő súlyos zavargásokért.

Az ukrán kormány felelősségre vonását szorgalmazta a tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszak miatt a brit külügyminiszter szerdán. "A békés tüntetők elleni erőszak elfogadhatatlan, és az ukrán kormánynak számot kell adnia a történtekről" - fogalmazott William Hague a Twitter közösségi portálon közzétett üzenetében egyúttal megerősítette, hogy részt vesz csütörtökön az Európai Unió külügyminisztereinek rendkívüli tanácskozásán, amelyen az Ukrajnával szembeni szankciók lehetőségét is megvitatják.

©

Az ukrán kormány "maximális objektivitásra" szólította fel szerdán a nemzetközi közösséget az országban kialakult súlyos válság megítélésében. Az ukrán külügyminisztérium szerdai közleményében azt követelte, hogy a partnerek kizárólag "megbízható és igazolt tények" alapján alkossanak ítéletet az ukrajnai helyzetről. A közlemény szerint az ukrán ellenzék fegyveres harcra szólította fel a tüntetőket, miközben az államvezetés folyamatosan "kompromisszum- és párbeszédkészségéről" tett tanúbizonyságot. "Ennélfogva az ellenzék teljes mértékben felelős az erőszak és törvénytelenség példátlan kirobbanásáért" - áll a közleményben.

Lemondásra szólította fel Viktor Janukovics ukrán elnököt szerdán Hannes Swoboda, az európai szocialisták európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője. "Egy államfő sem maradhat hivatalában, akinek ennyi vér tapad a kezéhez" - hangoztatta Swoboda. Az európai szocialisták vezetője úgy véli, hogy Janukovics csupán játszik az ellenzékkel és az ukrán néppel, amikor azt állítja, hogy párbeszédet kezdeményez. 

"Ugyanúgy, ahogy játékot űzött az EU-val, amikor előadta, hogy társulási megállapodást akar kötni. A továbbiakban már nem számít, hogy az akarat vagy a hatalom hiányzik-e ahhoz, hogy békés megoldást érjenek el" - mondta Swoboda.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter szerdán tudatta, hogy hamarosan Kijevbe utazik az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének kérésére. Más uniós vezetők mellett Donald Tusk lengyel miniszterelnök is támogatja, hogy az EU hozzon büntetőintézkedéseket.

Elítélte az Ukrajnában dúló erőszakos cselekményeket szerdai közleményében Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki egyúttal gyors és független tényfeltáró vizsgálatot szorgalmaz. A főbiztos maximális visszafogottságra szólította fel az erőszakos cselekményekbe belebonyolódott feleket, és megismételte, hogy a nemzetközi emberi jogok alapján tiszteletben kell tartani a békés gyülekezéshez való jogot.

A kijevi eseményeket itt követheti percről percre!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pályacsúccsal nyerte az időmérőt Hamilton a Bahreini Nagydíjon

Pályacsúccsal nyerte az időmérőt Hamilton a Bahreini Nagydíjon

Titkos üzenetet rejtett el weboldalán Joe Biden: aki észrevette, jó úton indult el egy állás felé

Titkos üzenetet rejtett el weboldalán Joe Biden: aki észrevette, jó úton indult el egy állás felé

Koronavírusosoknak írtak letölthető betegtájékoztatót a Semmelweis Egyetem orvosai

Koronavírusosoknak írtak letölthető betegtájékoztatót a Semmelweis Egyetem orvosai