szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az üzbég elnök 41 éves lánya, Gulnara Karimova azt állítja: apja rendszeresen veri és masszív pszichés nyomás alatt tartja őt. Annyi biztos: a svájci hatóságok nemrég pénzmosás gyanújával indítottak nyomozást ellene, bizonyos értesülések szerint házi őrizetben van Taskentben, az üzbég fővárosban.

Meglepő történettel állt elő az üzbég elnök, Iszlam Karimov lánya, akit Svájc tíz leggazdagabb asszonya között tartanak számon. Kézzel írt levelet küldött egy futárral a BBC-nek, amiben azt állítja: apja drákói szigorral bánik vele, rendszeresen veri és bezárja a házba. "Masszív pszichés nyomás alatt tart, nem is lehet megszámolni a véraláfutásokat a karjaimon" - írta Gulnara, aki egykor tekintélyes személy volt hazájában.

A BBC grafológussal is megvizsgáltatta a levelet, aki szerint 75 százalékig biztos, hogy azt tényleg az üzbég elnök lánya írta. Karimováról sokáig úgy tartották, hogy ő lesz apja utódja az elnöki székben, egy ideig ő volt Üzbegisztán amerikai, majd spanyol nagykövete, saját ékszer- és ruhakollekciói is voltak.

A svájci hatóságok nemrég pénzmosás gyanújával indítottak ellene nyomozást. Vagyonát több száz millió dollárosra becsülik. Március eleji hírek szerint Karimova jelenleg házi őrizetben lehet az üzbég fővárosban, Taskentben.

A BBC szerint Gulnara február óta egyáltalán nem aktív az interneten, előtte pedig többször írta ki közösségi oldalakra, hogy erőszak éri.

A 76 éves Iszlam Karimov több mint 20 éve elnök a 30 millió lakosú Üzbegisztánban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vádat emeltek az autós ellen, aki ittasan vezetve két motoros halálát okozta Dusnoknál

Vádat emeltek az autós ellen, aki ittasan vezetve két motoros halálát okozta Dusnoknál

Home office vagy bejárás? Mi lesz az irodával a válság után?

Home office vagy bejárás? Mi lesz az irodával a válság után?

Korábban nem publikált fotókkal emlékeztek Fülöp hercegre a királyi család tagjai

Korábban nem publikált fotókkal emlékeztek Fülöp hercegre a királyi család tagjai