szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ismét lemondta a dél-olaszországi Sant'Onofrio és Stefanaconi püspöke a húsvéti körmenetet, miután a hatóságok nem engedték, hogy a 'ndrangheta helyi bűnszervezet tagjai vigyék a feltámadt Krisztus és Szűz Mária szobrát.

A rendőrség szerint a két calabriai település utcáin húsvétvasárnap minden évben életre kelő hagyomány a 'ndrangheta tagjainak éltetéséről szólt volna. Éppen ezért a hatóságok elrendelték, hogy idén a polgári védelem emberei vigyék a vállukon a szobrokat a püspök által vezetett körmenetben. 

A püspök erre lemondta az ünnepet, azt hangoztatva, hogy ezek a kérdések a helyi lakosságra tartoznak és a rendőrség ne döntsön a fejük felett. Hozzátette, hogy Calabriában sem mindenki maffiózó.

Az egyaránt 3000 lakosú, egymással majdnem egybeépült Sant'Onofrio és Stefanaconi az olasz csizma orrában található. A dél-olaszországi szervezett bűnözés fellegvárainak számítanak, ahol a mindennapi életet és az ünnepeket is a 'ndrangheta családjai felügyelik. A Patania klán tagjai az egyházi szertartásokon is kiemelt szerepet kaptak, így hangsúlyozva tekintélyüket és az egyház részéről való elismerésüket. 

Számos más délolasz városhoz hasonlóan Sant'Onofrióban és Stefanaconiban is az a húsvéti szokás, hogy körmenetben viszik végig az utcákon a feltámadt Krisztus és Szűz Mária életnagyságú szobrát, amelyeket a helyi közösség vezetői, vagyis a 'ndrangheta tagjai vesznek a vállukra. 

Sant'Onofrióban és Stefanaconiban a hatóságok 2010 óta igyekeznek megakadályozni, hogy a 'ndrangheta emberei vezessék az egyházi ünnepeket, és azóta ez a harmadik alkalom, hogy a húsvéti körmenet elmaradt. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!