szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megkezdődött a Bilderberg-találkozó Koppenhágában, amelyen bankárok, brókerek, cégvezetők, illetve politikusok vesznek részt. A résztvevők - közöttük egyedüli magyarként Bajnai Gordon is - a külvilágtól hermetikusan elzárva tanácskoznak egy luxusszállodában, amely köré kordont vontak. A tanácskozás miatt tüntetők is érkeztek a dán fővárosba.

A dán fővárosban megkezdődött a Bilderberg-találkozó - közölte a köztévé Híradója. A gyűlés színhelyéül szolgáló szálloda köré kordonokat húztak, és a teljes épületet lefoglalták a találkozó miatt. Azt nem lehet tudni, hogy miről tárgyalnak, többen épp emiatt jöttek demonstrálni a dán fővárosba.

"Menjetek haza, Bilderberg-bankárok" - kiabálták a demonstrálók, akik táblákkal is tüntettek a találkozó ellen. Az egyik tiltakozó a Híradónak azt mondta, "a Bilderberg a bizonyíték arra, hogy a politikai elit egy része szorosan kapcsolódik az üzletemberekhez, akik pénzzel befolyásolják a döntéseiket, és ez rossz".

A szálloda tetejéről távcsővel figyelték a demonstrálókat. A tüntetések miatt nyolc kisbusznyi rendőrt vezényeltek a tanácskozás helyszínére, és a környező utcák is tele vannak járőrökkel, de rendőrök vigyáznak a csoportra a vízről is, hiszen idevezényelték a dán parti őrséget is.

Eközben folyamatosan érkeztek a meghívott bankárok, brókerek és politikusok a helyszínre. Magyarországról egyedüliként Bajnai Gordont hívták meg.

Az Együtt-PM vezetője a Híradó kérdésére kedden azt írta, arról nincs sejtése, miért pont őt hívták meg, de elmegy a találkozóra. Szerdán a Híradó azt kérdezte a Bilderberg-csoporttól, ki és mi alapján döntött Bajnai meghívásáról, de erre nem kaptak választ. A szervezők mindössze annyit írtak, mindig is arra törekedtek, hogy a meghívottak a lehető legtöbb politikai véleményt képviseljék, jobb- és baloldalról.

A Bilderberg-találkozót az 1950-es évek közepétől évente megrendezik. Mindig a világ aktuális kérdéseiről egyeztetnek, de az titok, hogy mi hangzik el, a vendégeket ezért próbálják hermetikusan elzárni a külvilágtól.

Schiffer András, az LMP társelnöke Bajnai Gordon részvételével kapcsolatban úgy fogalmazott, "az, hogy valaki a Bilderberg-csoportban akarja megújítani a magyar baloldalt, ahhoz sok sikert kívánok." Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója pedig azt mondta, nem kizárt, hogy Bajnai Gordon a magyar érdekekkel ellenkező álláspontot képvisel majd a csoport ülésén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!