szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egyházfő egészségi állapota nem ad okot aggodalomra, de Ferenc pápa túl sokat dolgozik – értesült vatikáni forrásoktól az Ansa olasz hírügynökség azután, hogy Ferenc pápa enyhe gyengeség miatt lemondta hétfői elfoglaltságainak egy részét.

Az egyházfő egyszerűen elfáradt – mondta Federico Lombardi szentszéki szóvivő az újságíróknak. Lombardi atya hozzátette, a 77 éves egyházfő szokása szerint az utóbbi napokban is szünet nélkül dolgozott.

Ferenc pápa többek között Abe Sindzó japán miniszterelnököt és Lech Walesa volt lengyel államfőt fogadta a Vatikánban. Pénteken az olasz csendőrség mintegy 50 ezer tagját köszöntötte, szombaton az olaszországi sportegyesületek fiataljaival találkozott, pünkösdvasárnap misét mutatott be a Szent Péter-bazilikában, délben beszédet mondott, este Simon Peresz izraeli és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel a vatikáni kertekben tartott békeimán vett részt.

A pápa ezt követően mondta le néhány hétfői programját. Az utóbbi napokban Rómában rendkívüli hőség is volt.

Ferenc pápa közeli munkatársai úgy nyilatkoztak az Ansa olasz hírügynökségnek, hogy az egyházfő egészsége miatt nem kell aggódni, de a pápának többet kellene pihennie. Hozzátették, hogy Ferenc pápa nagyon fáradtan tért vissza a Vatikánba a május 24-26. közötti szentföldi útjáról, amelynek szintén intenzív volt a programja.

"Ferenc pápa azonban fáradtan sem kíméli magát" – fogalmaztak az Ansa vatikáni forrásai. Megjegyezték, hogy Ferenc pápa tavaly márciusi megválasztása óta megállás nélkül dolgozik. Hajnali háromnegyed ötkor kel fel, és amióta az egyházat vezeti, számos elfoglaltsága miatt még a délutáni pihenésről is lemondott. Tavaly nyáron sem pihent, de munkatársai idén arra kérték, mindenképpen vegyen ki magának nyári szabadságot, még ha rövidet is.

"Ferenc pápa néha nagyon elfárad" – mondta az újságíróknak Oscar Rodriguez Maradiaga hondurasi bíboros, a vatikáni reformokat előkészítő nyolcfős bíborosi tanács (C8) elnöke. Az Ansa arra emlékeztetett, hogy Ferenc pápa tavaly decemberben, idén februárban és májusban is gyengélkedett. Akkor is néhány programját mondta le.

Ferenc pápa egyik tüdejét fiatalkorában eltávolították. Gerincproblémái miatt ortopéd cipőt visel, és egyik lába sérülése miatt nehezére esik letérdelni is.

Az egyházfő szerdán ismét a Szent Péter téren lesz az általános audiencián, amely Ferenc pápával mindig több órán át tart. Vasárnap Ferenc pápa a Szent Egyed közösség római központjába látogat el. Pihenésről egyelőre szó sincsen a programjában – írta az Ansa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Huawei még idén több mint 300 millió készülékre tenné elérhetővé új operációs rendszerét

A Huawei még idén több mint 300 millió készülékre tenné elérhetővé új operációs rendszerét

Lancet: Nem halálosabb a koronavírus brit mutánsa, csak sokkal fertőzőbb

Lancet: Nem halálosabb a koronavírus brit mutánsa, csak sokkal fertőzőbb

Űrkompszerű kisbuszt dob piacra Európában a Hyundai

Űrkompszerű kisbuszt dob piacra Európában a Hyundai