szerző:
MTI

A politikai véleményüket nyíltan kifejező hírességek hangos kritikát, kínai rajongóik elfordulását, illetve karrierjüket is veszélyeztetik – írta a Global Times, a Kínai Kommunista Párt irányítása alatt álló angol nyelvű napilap a hongkongi tüntetések kapcsán közölt írásában.

Az újság szerint a demokráciapárti tüntetések mellett kiálló és az azon részt vevő tajvani és hongkongi hírességeknek óvatosnak kellene lenniük, könnyen a kínai állami média kereszttüzében vagy az internetes közvélemény támadásainak célpontjaként találhatják ugyanis magukat. A lap a Hszinhua hírügynökség egyik október eleji írását hozza fel példaként, melyben az hongkongi előadóművészeket kritizál a "Foglald el a központot!" mozgalom melletti támogatásuk miatt, mondván a sztárok viselkedésükkel a hongkongi társadalom kárát okozzák. 

A "hazafiatlannak" tartott hírességeket az internetes közösség is fokozottan támadja a közösségi oldalakon, ahol az érintettek könnyen szidalmazás áldozataivá válhatnak – írta a Global Times. Jó példa erre a 300 millió felhasználót jegyző Sina mikroblogon indult üzenetváltás, ahol 45 ezer bejegyzés született a "Foglald el a központot! támogató hírességek távozzatok Kína szárazföldi területéről!" témában.

Az internetes érzelmek pedig sok esetben a valós életben is éreztetik hatásukat, a sztárok népszerűségének csökkenése, műsoraiknak nézettsége, eladásaik visszaesése által – érvel a lap.

A hírességeknek – csakúgy, mint az üzletembereknek – távol kellene maradniuk a politikától – idézi a lap Hu Hszing-tout, a Pekingi Technológiai Intézet tanárát. A sztárok nem értenek a politikai ügyekhez, véleményük gyakorta naiv, és karrierjükkel is fizethetnek azért – így Hu.

A Global Times úgy fogalmaz, Tajvanon és Hongkongban nincs állami cenzúra, így a hírességek bármilyen témát elővehetnek, míg azzal nem szegik meg a törvényeket. Más a helyzet ugyanakkor az ország szárazföldi részén, ahol a politikai állásfoglalás komoly következményekkel járhat. A lap Deserts Csang tajvani énekes példáját hozza fel, aki egy tavalyi, manchesteri koncertjén tajvani zászlót lengetett, ami későbbi pekingi koncertjének eltörlését eredményezte. 

A hongkongi és nyugati híradások szerint hasonló eset történt az elmúlt hetekben több hongkongi hírességgel is. A mozgalom mellett kiálló Anthony Wong éneke két műsorát például "meghatározatlan időre" elhalasztotta Peking, de a többek közt a Tigris és Sárkány főszereplőjeként is ismert Chow Jün-fat hongkongi színész is "feketelistára került", miután hosszas interjúban dicsérte a tüntetők bátorságát.

Hongkongban diákok szeptember 22-én kezdtek később területfoglalássá bővült utcai tiltakozásokba, mert nem akarják elfogadni a hongkongi választási reform Peking által diktált menetrendjét. A soron következő, 2017-es kormányzóválasztáson első ízben minden választópolgár szavazhat, de – augusztusi pekingi döntés szerint – csak két-három jelöltre, azokra, akiknek személyéről egy 1200 fős bizottság dönt majd. 

Peking értelmezésében ez összhangban van a hongkongi alaptörvénnyel, amely végső célként általános választójogot, egy széles képviseleti jelölő bizottságot és demokratikus eljárásokat irányoz elő. A szabad jelöltállítást és a jelenlegi, Pekinghez lojális kormányzó távozását követelő diákok szerint viszont a kínai kormány a jelöltek "előszűrésével" nem tartja be a demokratikus elveket. Úgy látják, hogy a jelölő bizottság, amelyről Peking azt állítja, a helyi társadalmi rétegeket fogja képviselni, Peking-barát politikusokat jelöl majd a kormányzói posztra. Peking vádja szerint a hongkongi tiltakozások mögött az amerikai kormány áll, amely "színes forradalmat" akart kirobbantani.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Egymással is lefeküdtek a Spice Girls tagjai

Egymással is lefeküdtek a Spice Girls tagjai

Bartók élőben – a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje a hvg.hu-n

Bartók élőben – a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje a hvg.hu-n

Nem túlzás: tényleg csupakijelzős lesz az Oppo új telefonja

Nem túlzás: tényleg csupakijelzős lesz az Oppo új telefonja

Pakisztáni diákok kaphatnak ösztöndíjat, ha orvosnak tanulnak

Pakisztáni diákok kaphatnak ösztöndíjat, ha orvosnak tanulnak

Árva gyerekeket tanító kenyai tanár kapta az egymillió dolláros díjat

Árva gyerekeket tanító kenyai tanár kapta az egymillió dolláros díjat

A horvát szövetség is gratulált a magyaroknak a bravúrgyőzelemhez

A horvát szövetség is gratulált a magyaroknak a bravúrgyőzelemhez