szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szélsőséges iszlamisták tucatjait fejezték le bosszúból egy helyi milícia fegyveresei az északkelet-nigériai Borno szövetségi államban – közölték szemtanúk. Az AFP francia hírügynökség értesülései szerint a Boko Haram nevű radikális iszlám szekta negyvenegy feltételezett tagját ölték meg október 28-án a szélsőséges csoport fellegvárának számító államban.

"Egy rajtaütésen ejtettük foglyul a Boko Haram fegyvereseit Gur településen" – mondta a nigériai hadsereggel együttműködő, CJTF nevű fegyveres csoport egyik tagja. A neve elhallgatását kérő férfi hozzátette, hogy negyvenegyet megöltek és lefejeztek közülük, a levágott fejeket pedig közszemlére tették a közeli Biuban.

Szemtanúk beszámolója szerint a CJTF tagjai kisteherautókkal érkeztek Biuba, majd körbementek a településen a Boko Haram harcosainak fejét mutogatva. "Falándzsákra tűzték és a magasba tartották a levágott fejeket, hogy messziről is látni lehessen őket. Olyan volt, mint amikor a vadászok büszkélkednek a trófeáikkal" – mondta egy ott élő ember.

A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet helyi illetékese azt mondta, hogy hozzájuk is eljutottak a lefejezésekről szóló hírek, egyelőre azonban nem tudják megerősíteni azok hitelességét. Mausi Segun elmondta, hogy ezek a milíciák ugyanolyan jogsértéseket követnek el, mint a Boko Haram, amely ellen harcolnak. "Vizsgálatot kell indítani az ügyben, a felelősöket pedig bíróság elé kell állítani" – tette hozzá.

A saría, vagyis iszlám jogrendszer radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcoló Boko Haram évek óta folytat fegyveres küzdelmet Nigéria északi részén. A szervezet áprilisban azzal került a nemzetközi sajtó figyelmének középpontjába, hogy elrabolt 276 iskolás lányt, majd azzal fenyegetőzött, hogy eladja őket rabszolgának. A lányok közül több mint kétszázan továbbra is fogságban van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács András Péter figyelmeztet: átverés terjed a Facebookon, ne dőljön be neki

Kovács András Péter figyelmeztet: átverés terjed a Facebookon, ne dőljön be neki

Két helyen tört el a kerékpáros világbajnok keze, miután egy hirtelen fékező motorossal ütközött – videó

Két helyen tört el a kerékpáros világbajnok keze, miután egy hirtelen fékező motorossal ütközött – videó

Az OTP vezérhelyettese szerint nincs gond, amíg tisztességes a verseny

Az OTP vezérhelyettese szerint nincs gond, amíg tisztességes a verseny