szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A francia politikai pártok elítélték, hogy a Closer bulvárlap leleplezte: Florian Philippot, a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) alelnöke homoszexuális.

A hetilap pénteki számában négy fotót közölt, amelyeken a politikus egy meg nem nevezett "televíziós újságíróval" látható, aki állítólag a barátja, és akinek az arcát nem mutatta a lap. Marine Le Pen, a párt elnöke szerint az egyéni szabadságjogokat súlyosan megsértette az újság. "Ez a fajta viselkedés tűrhetetlen. Én ezt ugyanúgy gondolom Florian Philippot esetében, mint Francois Hollande (államfő) esetében. A magánélet szent" - mondta a pártelnök az Europe1 kereskedelmi rádiónak adott interjúban.  

Le Pen arra utalt, hogy januárban ugyanez a bulvárlap írta meg, hogy az elnöknek viszonya Julie Gayet színésznővel. A leleplezést követően tíz év együttélés után az államfő és Valérie Trierweiler politikai újságírónő szakítottak egymással. Trierweiler 12 nyelvre lefordított bosszúkötetben teregette ki az államfővel töltött éveinek titkait. Kivételes módon az FN alelnökét valamennyi politikai párt, beleértve a kormányzó szocialistákat és számos újságíró is megvédte. 

"A titkokban készült fotók és egy közszereplő magánéletéről kiszivárogtatott információk, amelyeket ő maga nem akart nyilvánosságra hozni, ez az egész eléggé megvetendő" - mondta Marisol Touraine egészségügyi miniszter a France Info hírrádióban. Laurence Pieau, a Closer főszerkesztője viszont úgy véli: összeférhetetlen az, hogy valaki úgy kívánjon közszereplő lenni, hogy semmit nem árul el a magánéletéről. 

"Hogyan képzelhető el, hogy a Nemzeti Front második embere, aki hatalomra is kerülhet, ha hiszünk az FN-nek, úgy töltsön be magas tisztséget, hogy soha nem beszél a családjáról, a privát kapcsolatairól, a feleségéről, a barátnőjéről vagy a barátjáról?" - mondta a főszerkesztő az Europe1 rádióban. A politikusok magánélete Nicolas Sarkozy előző államfő válásáig, majd Carla Bruni énekesnővel kötött házasságáig tabutémának számított Franciaországban. Olyan személyiségek homoszexualaitásának leleplezése, akik arról nem akarnak nyilvánosan beszélni, pedig a mai napig nagyon ritka. 

Tavaly az FN egyik másik politikusa, Steeve Briois főtitkár sikertelenül próbálta megakadályozni a bíróságon egy könyv megjelenését, amelyben megírták, hogy a párt egyik képviselőjével él együtt. A párizsi fellebbviteli bíróság úgy ítélte meg, hogy Briois ismert közszereplő, s a nyilvánosságnak joga van tudni a homoszexualitásáról, a magánéletének tiszteletben tartása mellett. A bíróság szerint egyébként egy ilyen információ olyan jellegű, amely "hozzájárulhat a közérdekű vitákhoz".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kásler: A magyar egészségügy bírni fogja a nyomást

Kásler: A magyar egészségügy bírni fogja a nyomást

Három hónap alatt több mint 40 jogvédőt gyilkoltak meg Kolumbiában

Három hónap alatt több mint 40 jogvédőt gyilkoltak meg Kolumbiában

Alig találtak fertőzötteket az óbudai és pesterzsébeti óvodákban, bölcsődékben

Alig találtak fertőzötteket az óbudai és pesterzsébeti óvodákban, bölcsődékben