szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Másfél millió résztvevője lehetett a párizsi egységmenetnek, amely vasárnap nagy csúszással indult el 3 óra után a francia főváros szívében a 17 áldozatot követelő véres támadások áldozatainak emlékére és a terror elleni ellenállás kifejezésére.

Több mint 40 állami vezető és politikus is részt vett a menetben, többek között a török és izraeli kormányfő, illetve a palesztin hatóság vezetője, illetve Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc is.

Kivételes biztonsági intézkedések kísérték a menetet, a francia hatóságok szerint több ezer katona és rendőr ügyelt a rendre és a vonulók biztonságára.

A menet egy három kilométeres szakaszon haladt, de egy másik útvonalat is megnyitottak. A vonulók a Place de la République-ről mentek a Place de la Nation felé.

©

 

1 2 3 4 5
Sorrend megfordítása

Erős kommentárral szolgált a török kormányfő

Ahmet Davutoglu török kormányfő üdvözölte a vasárnapi párizsi terrorizmusellenes felvonulást, de azt mondta, hogy hasonló reakciókat szeretne látni mecsetek elleni támadások és az iszlámfóbia egyéb megnyilvánulásai esetén is.

Vége a megemlékezésnek a zsinagógában

Francois Hollande a korábbi terveknek megfelelően elhagyta a párizsi nagy zsinagógát, Benjamin Netanyahu pedig beszédet tartott. Az izraeli kormányfő részvétét fejezte ki a terrortámadások áldozatai családtagjainak és a párizsi eseményeket párhuzamba állította azzal, ami ellen Izrael évek óta harcol. Köszönetet mondott annak a muszlimnak is, ako a kóser delikát elleni támadás során több személyt is megmentett.

Holnapi címlap egy nizzai regionális laptól

Estére jócskán megfogyatkozott a tömeg

Egy aránylag kis létszámú "kemény mag" még tartja magát a Place de la République-n a BBC felvételei szerint.

Netanyahu és Hollande elment a párizsi nagy zsinagógába

Nagy ováció fogadta őket, Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök beszédet is mond majd.

Ez volt a legnagyobb demonstráció a franciák történetében

Ez volt a legnagyobb demonstráció Franciaország történetében, többen mentek az utcára, mint a II. világháború utáni felszaabduláskor - közölte a BBC a francia belügyre hivatkozva. A csatorna olyan becsléseket is hallott, amelyek szerint akár hárommillióan is lehettek. A leggyakrabban a 1,5 milliós becslést lehetett hallani a tévécsatornák közvetítésében.

Fogyatkozik a tömeg

A Place de la Nationnál még aránylag sokan vannak.

Íme Orbán a vonuló tömegben

Orbán Viktor mellett balra Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke látható, Rania királyné, II. Abdalláh jordániai uralkodó neje is szerepel a képen. A második fotón Angela Merkel is feltűnik.

©
©

Megvan, ki fenyegethette meg a Le Soir szerkesztőségét

A rendőrség az 53 éves Thierry Carreyn  letartóztatására készül a Le Soir belga lap szerkesztéségben történt bombariadó miatt - írta a lap. A férfit egyszer már letartóztatták, miután 1999-ben egy poroltóból eszkábált robbanószerkezettel felrobbantott egy telefonfülkét az egykori szélsőbboldali párt, a Vlaams Blok épületénél. Akkor nem sérült meg senki.

1 2 3 4 5

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!