szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy stadionnál robbant pokolgép Nigériában, ahol Goodluck Jonathan elnök tartott választási kampányrendezvényt.

Autóba rejtett pokolgép robbant hétfőn az észak-nigériai Gombe városának egyik stadionja közelében, ahol percekkel azelőtt Goodluck Jonathan elnök választási kampányrendezvényt tartott.

Egyelőre nem tudni, hány halálos áldozatot szedett a támadás. Szemtanúk szerint a merényletnek legkevesebb egy halálos áldozata van, és heten megsebesültek. "A hatalmas tömegben pánikot keltettek az események, és az emberek egy második támadástól tartva fejvesztve próbáltak elmenekülni a helyszínről" - mondta egy szemtanú.

A robbanás állítólag csupán három perccel azután történt az épület parkolójában, hogy Jonathan Goodluck autókonvoja elhagyta a helyszínt. Egy helyszínen tartózkodó újságíró azt mondta, a robbanás után dühödt fiatalok százai szították tovább az indulatokat a városban: üvöltöztek az utcákon, köveket dobáltak és bírálták az elnök látogatását, mivel úgy vélték, ő az oka a merénylet elkövetésének.

A támadás elkövetését egyelőre senki nem vállalta magára. Egy egészségügyi forrás úgy nyilatkozott, hogy megtalálták két fiatal nő holttestét, és a hatóságok úgy gondolják, ők robbanthatták fel magukat a stadion közelében.

A Boko Haram nevű iszlamista szervezet szinte naponta követ el robbantásos merényleteket az afrikai országban. Előző nap egy öngyilkos merénylő motorkerékpáron robbantotta fel magát Gombe városában egy katonai ellenőrzőposztnál, a merénylet több halottat követelt.

Február 14-én parlamenti és elnökválasztást tartanak Nigériában. A jelenleg kormányzó Népi Demokrata Párt (PDP) a korábbi katonai vezetővel, Muhammadu Buharival és pártjával, a Progresszív Kongresszussal mérkőzik meg. Szakértők szerint a katonai uralom 1999-es befejeződése óta a mostani voksoláson várható az legszorosabb verseny.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze hétfőn arra szólította fel a nigériai voksolás érdekeltjeit, hogy a szavazás idején, előtte és utána is tartózkodjanak az erőszaktól. Fatou Bensouda hozzátette, a választás előtt Nigériába küld egy csoportot, hogy segítsenek a bűnmegelőzésben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közösen kérik az ellenzéki pártok, hogy ne kelljen regisztrálni az oltásra

Közösen kérik az ellenzéki pártok, hogy ne kelljen regisztrálni az oltásra

Ittasan vezetett, elvették a jogsiját, de ez nem zavarta és két óra múlva ismét részegen ült volán mögé

Ittasan vezetett, elvették a jogsiját, de ez nem zavarta és két óra múlva ismét részegen ült volán mögé

Iván Kristóf: A járványmatematikai modell azt mutatja, hogy a vírus terjedése tetőzött

Iván Kristóf: A járványmatematikai modell azt mutatja, hogy a vírus terjedése tetőzött