szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szeptemberben tart rendkívüli kongresszust a Sziriza, hogy ott rendezzék a mentőcsomag miatti ellentéteket.

A nagyobbik görög kormánypárt, a radikális baloldali Sziriza vezetése csütörtök este úgy döntött, hogy szeptemberre rendkívüli pártkongresszust hív össze az országnak nyújtandó újabb nemzetközi pénzügyi mentőcsomag feltételei kapcsán kialakult ellentétek rendezésére.

A rendkívüli kongresszus összehívását Alekszisz Ciprasz kormányfő kezdeményezte, miután az elmúlt hetekben a Szirizán belül mély megosztottságot okozott, hogy a kormányfő korábbi ígéretei ellenére elfogadta a nemzetközi hitelezők újabb megszorításokról szóló feltételeit egy harmadik mentőcsomagért cserébe. A januárban a megszorítások eltörlésének ígéretével hatalomra jutott párt radikális balszárnya elutasítja a hitelezők követeléseit, és nyíltan Görögország eurózónabeli tagságának feladását követeli.

A szeptemberi pártkongresszus hivatalos célja a pártegység biztosítása és a kormány stratégiájának meghatározása lesz. Az erről szóló döntést csütörtökön késő este a Sziriza központi bizottsága hozta meg athéni válságülésén.

Ciprasz az ülésen tett felszólalásában azt mondta: nem volt más választása, minthogy elfogadja a nemzetközi hitelezők feltételeit, nem volt "csodamegoldás". "Ha van valaki, aki úgy gondolja, hogy jobb megállapodást tudott volna elérni, az lépjen elő" – közölte pártjával a kormányfő. Azt is leszögezte: a Szirizának szerinte nem kell bűntudatot éreznie a megállapodás miatt.

A párt balszárnyának vezetője, Panajótisz Lafazanisz volt környezetvédelmi és energiaügyi miniszter ugyanakkor a központi bizottság előtt azt hangoztatta: a Sziriza számára megaláztatás a megállapodás, a párt elárulta elveit. "Ebben az országban nincs demokrácia. Egy sajátos abszolutizmusban élünk, ez az euró diktatúrája" – mondta.

Július 15-én és július 22-én a párt 149 képviselője közül több mint harmincan tagadták meg azon törvényjavaslatok megszavazását, amelynek elfogadása volt a feltétele annak, hogy a kormány elkezdhesse a tárgyalásokat az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel az euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretében indítandó új, 85 milliárd eurós programról. Ciprasz csupán ellenzéki pártok segítségével tudta megszerezni a törvényjavaslatok elfogadásához szükséges szavazatokat.

A Reuters brit hírügynökség szerint a Szirizán belül kialakult válság a legsúlyosabb politikai kihívás, amellyel Ciprasz kénytelen szembenézni. A politikus ugyanis a megszorításokkal kapcsolatos pálfordulása ellenére továbbra is népszerű Görögországban, és gyakorlatilag uralja a belpolitikai szcénát.

A miniszterelnök egy szerdai interjúban azt mondta, kész előre hozott választásokat rendezni, ha pártja radikálisai továbbra sem támogatják a kormány tevékenységét. 

A görög kormányszóvivő úgy fogalmazott a csütörtöki Sziriza-üléssel egy időben, hogy a párton belüli, szögesen ellentétes elképzelések nem tudnak megférni egymás mellett, míg a miniszterelnök-helyettes a párt "újraalakításának" szükségességéről beszélt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kikapott a döntőben Fucsovics Márton

Kikapott a döntőben Fucsovics Márton

A Kindle születése – Jeff Bezos életútja, 5. rész

A Kindle születése – Jeff Bezos életútja, 5. rész

Az amerikai külügy is megerősítette, hogy orosz oldalak álhíreket terjesztenek a Pfizer és a Moderna vakcináiról

Az amerikai külügy is megerősítette, hogy orosz oldalak álhíreket terjesztenek a Pfizer és a Moderna vakcináiról