szerző:
MTI

Németország több városában is szilveszterkor tömegesen zaklattak nőket észak-afrikainak tűnű férfiak, emiatt Kölnben válságtanácskozást tartanak, és Hamburgban is vizsgálják az eseteket.

Válságtanácskozást hívott össze keddre Köln főpolgármestere, válaszul arra, hogy szilveszter éjszaka a város főpályaudvara környékén arab vagy észak-afrikai kinézetű férfiak csoportokba verődve molesztáltak és megloptak számos nőt. A rendkívüli találkozón Henriette Reker mellett többek között a kölni és a szövetségi rendőrség illetékesei, valamint Guido Kahlen városigazgató is részt vesz – tájékoztatott egy szóvivő. 

A rendőrség szerint szilveszter éjszaka a kölni főpályaudvar előterében mintegy ezer férfi gyűlt össze, akik – szemtanúk egybehangzó nyilatkozata szerint – "kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak". A rendőrség és a rendőri szakszervezet (GdP) által kiadott sajtóközleményekből kiderül, hogy a tömegből csoportok képződtek, amelynek tagjai körbeállták az újévet ünneplő nőket, majd inzultálták és meglopták őket. Egyes beszámolók szerint, voltak, akiket "30 férfiból álló horda" vett körül. Wolfgang Albers rendőrfőkapitány hétfőn nagy számú szexuális bűncselekmény és egy nemi erőszak elkövetéséről számolt be. Hétfőig hatvan ilyen jellegű feljelentés érkezett a rendőrségre.

Az említett ezerfős csoportosuláshoz köthető, nők elleni támadások szilveszter éjszaka, és az azt követő napokban öltöttek súlyos méreteket. A rendőrség szerint minden rendelkezésre álló egység a helyszínen tartózkodott a szilveszteri bűncselekmények idején, ám csak azután értesültek a tömeges támadásokról, hogy január 1-jén hajnali 1 és fél 2 között befutottak hozzájuk az első feljelentések. 

Az egyik áldozat szerint a közelben lévő rendőrök nem vették komolyan a helyzetet. Egy másik áldozat "horrorként" írta le a pályaudvar előtt történteket, és volt, aki arról számolt be, hogy a hajuknál fogva rángatták őket a támadók, és úgy bántak velük, mintha "szabad prédák" lennének.

Arnold Plickert, a GdP tartományi vezetője a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy vélhetően szervezett bűnözésről van szó. Hozzátette: azt kell kinyomozni, miként fordulhatott egyáltalán elő, hogy "ez az ezer ember Kölnbe jöjjön, és ott találkozzon". 

Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartomány belügyminisztere élesen reagált a történtekre. "Nem tűrjük el, hogy észak-afrikai férfiak csoportokba szerveződve arcátlan szexuális támadásokkal alázzanak meg védtelen nőket" – idézte Ralf Jägert keddi számában a kölni Express és a Kölner Stadt-Anzeiger című lap. 

A liberális FDP tartománygyűlési frakciója követelte hétfőn, hogy Jäger január végén a belügyi bizottságban adjon magyarázatot a történtekre. Marc Lürbke, a frakció belügyi szóvivője szerint a jogállam megingásáról lehet beszélni, ha szilveszter éjszaka az amúgy is megerősített rendőri jelenlét ellenére sem sikerül a bűncselekményeket megakadályozni, az elkövetőket pedig azonnal letartóztatni. 

A kölni főpolgármester asszony a Kölner Stadt-Anzeigernek nyilatkozva "rettenetesnek" nevezte a városban történteket. Nem lehet, hogy a Kölnbe látogatóknak attól kelljen tartaniuk, hogy megtámadják őket. "Nem tolerálhatjuk, hogy itt joghézag keletkezzen" – mondta a lapnak a független Henriette Reker. Hozzátette: lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy kiváltképpen a nőket megvédjék az ilyen támadásoktól. Mint mondta, ki kell bővíteni a főpályaudvaron működő térfigyelő kamerarendszert. Reker előreláthatóan kedd délután, a tanácskozást követően nyilatkozik az elért eredményekről.   

A mostani rendkívüli értekezlet a közelgő utcai karnevál miatt is nagy jelentőséggel bír: a farsangi időszak utolsó napjain megrendezendő eseményre látogatók százezreit várják a nagyvárosba. 

Hamburgban is nyomoz a rendőrség az észak-németországi város vigalmi negyedében ugyancsak szilveszter éjszaka történt hasonló incidensek miatt, amelyek során többek között verbálisan inzultáltak, fogdostak nőket, valamint elvették mobiltelefonjukat, okmányaikat és pénzüket csoportokba verődött, feltehetőleg észak-afrikai támadók. Holger Vehren rendőrségi szóvivő szerint az elkövetők 20 és 40 év közöttiek lehettek. A hamburgi rendőrség további szemtanúkat keres.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Államtitkárból lesz a Szerencsejáték Zrt. új vezére

Államtitkárból lesz a Szerencsejáték Zrt. új vezére

Itt a YouTube legutáltabb videóinak top 10-es listája

Itt a YouTube legutáltabb videóinak top 10-es listája

Aláírta a lengyel elnök az EU által elkaszált törvény módosítását

Aláírta a lengyel elnök az EU által elkaszált törvény módosítását

Bródy János szembesítette a régi Orbán Viktort a maival

Bródy János szembesítette a régi Orbán Viktort a maival

Verhofstadt levelet írt Zuckerbergnek, hogy szedje le Orbánék csúsztató videóját

Verhofstadt levelet írt Zuckerbergnek, hogy szedje le Orbánék csúsztató videóját

Hétfőn már csak egy cikk fért el a Lokálban az állami hirdetésektől

Hétfőn már csak egy cikk fért el a Lokálban az állami hirdetésektől