szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Halálbüntetést kért az amerikai szövetségi főügyész arra a férfira, akit azzal vádolnak, hogy tavaly júniusban agyonlőtt kilenc afroamerikai hívőt a Dél-Karolina állambeli Charleston egyik templomában.

Loretta Lynch főügyész, igazságügyi miniszter közölte, hogy az elkövetett bűntény jellege és súlyossága miatt kénytelen halálbüntetést kérni a vádlottra, Dylann Roofra.

A 21 éves, rasszista meggyőződésű Dylan Roof tavaly június 17-én nyitott tüzet fekete hívőkre a charlestoni templomban bibliaóra idején, és megölt kilenc afroamerikai hívőt. A férfi ellen Dél-Karolinában állami szinten kilenc rendbeli gyilkosság és három rendbeli gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat, majd ezt kiegészítették szövetségi szinten további 33 vádponttal, egyebek mellett gyűlölet-bűncselekményt és lőfegyverrel való visszaélést róttak még a terhére.

A szövetségi vádemelés kitért arra, hogy Roof a "fajuk" miatt, a vallásuk gyakorlása közben támadta meg áldozatait az afroamerikai közösség számára történelmi jelentőséggel bíró, csaknem 200 éves charlestoni templomban. Lynch szerint a vádlott hét hónapon át készült a bűncselekményre, és nem tanúsított megbánást.

A gyilkosság megrázta az amerikai társadalmat. A mészárlás után országos kampány kezdődött azért, hogy távolítsák el a konföderációs lobogót a közterületről és a rendszámtáblákról. Ezt a lobogót használta az amerikai polgárháború idején a déli hadsereg, sokan a rabszolgatartás és a fajgyűlölet jelképének tartják a zászlót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!