szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A 21 éves Dylann Storm Roof barátja azt mondta, hogy a gyanúsított a múlt héten azt hajtogatta, hogy néhány embert meg akar ölni, de senki sem vette őt komolyan.

Hónapokon át készült a vérengzésre az a fehér bőrű férfi, aki szerda este kilenc afroamerikai hívőt ölt meg a dél-karolinai Charleston egyik feketék által látogatott, nagy múltú metodista templomában. Az amerikai média szerint a lövöldözőt, a 21 éves Dylann Storm Roofot fél nappal a gyilkosság után, helyi idő szerint csütörtök hajnalban fogták el, órákig tartó rendőrségi hajtóvadászat után. Mint kiderült, a férfi egy órán át bent volt a templomban, mielőtt lövöldözni kezdett.

Egyik barátja, Dalton Tyler közölte az ABC televízióval, hogy a férfi körülbelül hat hónapon át készült "valami hasonlóra". Nagy híve volt a fehérek és a feketék faji elkülönítésének, folyton panaszkodott, hogy a feketék hatalmukba kerítik a világot, és a fehéreknek tenniük kell valamit ez ellen. Egy másik barátja azt mondta, hogy a gyanúsított a múlt héten azt hajtogatta, hogy néhány embert meg akar ölni, de senki sem vette őt komolyan.

A kilenc halálos áldozat – hat nő és három férfi – egyike Clementa Pinckney dél-karolinai szenátor és egyben a templom vezető lelkipásztora. Rajta kívül Roof meggyilkolt három másik lelkészt, egy könyvtárost, egy középiskolai edzőt, egy kormányzati tisztségviselőt, egy egyetemi felvételi tanácsadót és egy fiatalt, aki nemrég fejezte be egyetemi tanulmányait.

A rendőrség azt mondta, a lövöldözés egy órával az után történt, hogy Roof egyetlen fehér résztvevőként csatlakozott a templom alagsorában minden szerda este megtartott bibliaoktatáshoz.

Sylvia Johnson, a meggyilkolt szenátor egyik unokatestvére az MSNBC amerikai televíziós csatornának úgy nyilatkozott, egy túlélő szerint a fegyveres ötször töltötte újra pisztolyát a támadás során, annak ellenére, hogy többen könyörögtek neki, hogy hagyja abba. Carson Cowles, Roof nagybátyja a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, Roof apja nemrég születésnapi ajándékként lepte meg a fiatalt egy 45-ös kaliberű pisztollyal.

Korábban Barack Obama amerikai elnök megjegyezte, a tragédia újabb példája annak, hogy a lőfegyverek micsoda károkat okoznak az Egyesült Államoknak.

A Southern Poverty Law Center (SPLC) elnevezésű jogvédő központ közölte, 2003 óta 4120 alkalommal követtek el gyűlölet-bűncselekményeket, egyebek mellett 56 gyilkosságot az ország területén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Szijjártó: Nem veszélyes, ha a Kínai Népköztársaság egyeteme folytat diplomáciai képzést Budapesten

Szijjártó: Nem veszélyes, ha a Kínai Népköztársaság egyeteme folytat diplomáciai képzést Budapesten

Már teszteli a Facebook az újabb társkeresős fejlesztését, videós villámrandikra lehet regisztrálni vele

Már teszteli a Facebook az újabb társkeresős fejlesztését, videós villámrandikra lehet regisztrálni vele