szerző:
hvg.hu

Egyre többük áll bíróság elé, akár nem is Chile területén. Most egy olyan tábornok került sorra, aki már volt Chile hadseregének első embere is. Az ő esetük is bizonyítja, hogy a történelmi igazságtétel előbb-utóbb elkövetkezik. Pinocheté viszont nem.

Letartóztattak egy tábornokot a Pinochet-érából Chilében, adja hírül a Vice. Juan Emilio Cheyre 1973-ban még csak fiatal tiszt volt, amikor a vád szerint részt vett a Halál Karavánja incidensekben: ekkoriban egy katonai bizottság járta az országot, és baloldali közéleti figurákat, politikusokat végeztek ki. Cheyrének 15 ember meggyilkolásához van köze. Még érdekesebbé teszi az ügyet, hogy Cheyre már tábornokként 2002 és 2006 között az ország első számú katonai vezetője volt a baloldali Michelle Bachelet elnöksége alatt, aki azt mondta az 1973-90 közötti Pinochet-diktatúráról, pontosabban az akkor történt jogsértésekről és államcsínyről, hogy "soha többé".

Cheyrét két héttel az után tartóztatták le, hogy Floridában Pedro Pablo Barrientos egykori tisztet bűnösnek találták Víctor Jara baloldali aktivista meggyilkolásban, és özvegyének 28 millió dolláros kártérítést ítélt meg a bíróság. Jarát a híredt nemzeti stadionba szállították a puccs idején 1973-ban, sok más baloldali érzelmű chilei mellett. Úgy lőtték fejbe, hogy előtte levágták mindkét kezét. Barrientos akkoriban hadnagy volt, és kérkedett Jara halálában játszott szerepével. Később az USA-ba költözött és rejtőzködött, amíg egy chilei tévécsatorna le nem leplezte. Az amerikai törvények lehetővé teszik, hogy más országban elkövetett emberiség elleni bűnök esetén is ítélkezhessenek az amerikai bíróságok.

Maga Augusto Pinochet tábornok 1990 után szenátor volt 2006-os haláláig, felelősségre vonására több kísérlet is indult, de egy sem ért révbe.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!