szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az autokraták tengelye Orbán Viktor Magyarországát is magába foglalja - írta a német Die Zeit.

Míg 2002-ben George W. Bush amerikai elnök bevezette a gonosz tengelye kifejezést, most az autokraták tengelye vagy az illiberális demokráciák tengelye kifejezés kezd terjedni – írta a Tengely az értékeink ellen címmel közölt írásában Martin Klingst.

Ez a tengely a Die Zeit véleménycikke szerint Donald Trump Amerikájától Orbán Viktor Magyarországán keresztül Recep Tayyip Erdogan Törökországáig és Vlagyimir Putyin Oroszországáig húzódik.

Amint a gonosz tengelyén fekvő országok – Irak, Irán, Észak-Korea – esetében, úgy az új tengelyen fekvő országok esetében sem biztos, hogy szövetségről van szó, mert "ezek a potentátok sem ugyanabba az irányba tartanak, és nagyon is eltérő érdekeik vannak" – tette hozzá a szerző.

Azonban közös elemek is vannak, amelyek nemcsak összekötik, hanem mások számára fenyegető fronttá fűzik őket.

Martin Klingst szerint ezek az elemek "a hajlam a tekintélyelvű kormányzási stílusra, a nárcizmus és az egománia, a törekvés a lehetőleg korlátlan hatalomra, a veszélyes játék az érzelmekkel és a feltüzelt népakarattal, a gyűlölet a kritikus médiumokkal szemben, az önreflexió hiánya, a tények elferdítése és a gyakran brutális bánásmód az igazsággal, az ellenzék és a nemzetközi intézmények, például az ENSZ megvetése".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felhős, de csapadékmentes idő várható pénteken

Felhős, de csapadékmentes idő várható pénteken

A 16-18 év közötti, cisztás fibrózisban szenvedő gyerekek oltása kezdődött meg

A 16-18 év közötti, cisztás fibrózisban szenvedő gyerekek oltása kezdődött meg

A Belügyminisztérium szerint korai arról kérdezni, mire jó a védettségi igazolvány

A Belügyminisztérium szerint korai arról kérdezni, mire jó a védettségi igazolvány